Katasztrofális állapotok Szlovákiában

Fico előre hozott választást akar

Ismét előre hozott parlamenti választást sürgetett Robert Fico volt szlovák kormányfő, a legnagyobb ellenzéki párt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) elnöke.

2011.10.05 17:24MTI

"Az ország (Szlovákia) olyan katasztrofális állapotban van, s a kormányzás olyan gyenge, hogy itt a legfőbb ideje az előre hozott választásnak" - jelentette ki Fico szerdai pozsonyi sajtótájékoztatóján.
   
Ján Figel, a kormány első alelnöke reagálásában azt mondta: az előre hozott választás egyike azon alkotmányos lehetőségeknek, amelyekkel politikai stabilitást lehet teremteni Szlovákiában.
   
Fico élesen bírálta a kormánykoalíciót, mert továbbra sem tud megegyezni a második eurós mentőalap támogatásában.
   
A koalíció négy pártelnöke kedden csak abban jutott egyezségre, hogy a parlamenti szavazás erről a kérdésről október 11-én, az új ülésszak első napján lesz. A négy párt közül a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd kész megszavazni a mentőcsomagot, míg a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) továbbra is elutasítja. Ha ez a helyzet október 11-ig nem változik, a koalíció ellenzéki segítség nélkül képtelen lesz megszavazni a mentőalapot.
   
A két ellenzéki párt közül a Smer támogatja a mentőcsomagot, míg a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) határozottan elutasítja.
   
Fico mindazonáltal közölte: a Smer október 11-én nem fogja megszavazni a mentőcsomagot, kivárja, képes lesz-e erre a koalíció. "Ha a koalíció az első szavazáson sikertelen lesz, második fordulóra van szükség. Mi az eurós mentőalapot csak akkor fogjuk támogatni, ha a helyzetnek politikai következményei lesznek" - szögezte le az ellenzéki politikus.
   
Fico már korábban azt mondta, hogy pártja két megoldási lehetőséget lát: vagy módosul a kormány, illetve a koalíció összetétele, vagy előre hozott választásokat tartanak. A Smer ez utóbbi megoldást tartaná jobbnak. Az ellenzéki pártvezér ugyanakkor megjegyezte: úgy véli, hogy a koalíciós pártok végül mégiscsak egyezségre jutnak, de ha mégsem, akkor annak komoly politikai következményekkel kell járnia.

"Felelősségünk, a koalíciós szerződés, rendszerint négy évre szól. Meggyőződésem, hogy van megoldás. Amennyiben azonban kiderülne, hogy ez nem járható út, akkor az előre hozott választás is egyike a lehetséges megoldásoknak" - mondta újságíróknak a kormányülés után Figel, aki egyben a KDH elnöke is. Leszögezte: a politikai pártoknak egy esetleges előre hozott választásra mindig késznek kell lenniük.
   
Berényi József, a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke szombaton az országos tanács ülésén szintén arról beszélt, hogy a szlovákiai belpolitikai helyzet nagyon bonyolult, ezért a pártnak fel kell gyorsítania a felkészülést az esetleges előre hozott választásra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.