A kiegyezésnek nincs alternatívája

Balogh: le kell kezelnie Szlovákiának Magyarországgal

Balogh Csaba, új pozsonyi magyar nagykövetnek meggyőződése, hogy a magyar-szlovák megbékélésnek, kiegyezésnek nincs alternatívája.

2011.09.30 09:36MTI

"Azt gondolom, remélhető az elmozdulás. Ha a kapcsolatrendszert stratégiai szempontból nézzük, egyértelmű, hogy a megbékélésnek, a kiegyezésnek nincs alternatívája" - állítja a nagykövet abban az interjúban, amely a Szabad Újság című szlovákiai magyar társadalompolitikai hetilap legújabb számában jelent meg.

"Mind Magyarország, mind Szlovákia számára fontos a rendezés kérdése. Magyarország erős Európát akar, amely azonban nem létezhet erős Közép-Európa nélkül, s az erős Közép-Európa pedig elképzelhetetlen az erős magyar–szlovák együttműködés nélkül. A magyar kormánynak ez egyértelmű célkitűzése. Hiszek abban, hogy előrelépést érhetünk el..." - fejtette ki a diplomata, aki alig tíz napja adta át megbízólevelét Ivan Gasparovic szlovák államfőnek. Balogh Csaba úgy véli: nagy gond, hogy a két társadalom nem sokat tud egymásról. "Különösen a szlovák társadalomban meglehetősen hiányos és fals kép alakult ki a magyarokról, Magyarországról. De, be kell vallanunk, Magyarországon is keveset tudunk a mai szlovák társadalomról" - jegyezte meg.

A szlovákiai magyarsággal kapcsolatban meggyőződése, "hogy a szlovákiai magyarság útja a közös érdekérvényesítés. Az itteni magyar politikusok és a magyar politikai vezetés számára is egyértelmű - a jelenlegi megosztottság nem használ a közösségnek" - mondta a diplomata.

A magyar kormánynak a parlamenten kívüli Magyar Koalíció Pártjához (MKP), illetve a kormánykoalíciós Híd magyar-szlovák párthoz való viszonyulásáról elmondta, hogy "a magyar kormány álláspontja világos, s ezt az álláspontot meggyőződéssel tudom képviselni: az MKP a felvidéki magyar közösség érdekeinek a hiteles képviselője. A szlovákiai magyarság politikai megosztása sem stratégiai, sem taktikai szempontból nem volt szerencsés lépés, már középtávon is a parlamentbe való bekerülést sodorhatja veszélybe mindkét párt esetében. Az etnikailag vegyes párt létrehozása és működése egy olyan előzmények nélküli kísérlet, amelynek a közösség identitásának megőrzésére gyakorolt hatásait nem érezzük."

A Híddal kapcsolatban a magyar nagykövet hozzátette: "a jó szándékot, s azt, hogy a párt képviselni kívánja ezeket az (magyar) ügyeket, nem vitatom, de a gyakorlat azt mutatja: a magyar közösség számára fontos kérdésekben nehezen tudja keresztülvinni elképzeléseit."

Ami Budapest és Pozsony államközi viszonyát illeti, Balogh Csaba kifejtette: "azt gondolom, a (szlovák) kormánykoalíció pártjai alapvetően érdekeltek a viszonyrendezésben, csak minden bizonnyal a rendezés alatt magyar és szlovák oldalon is mást értünk.

Mi a felvidéki magyar közösség sorsának, helyzetének a rendezését, a jogegyenlőség megteremtését értjük a viszonyrendezés alatt, de nem biztos, hogy szlovák részről épp ezt értik alatta."

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.