Tízezres tömeg Pozsonyban

Béremelést követelnek a szlovákiai pedagógusok

Magasabb béreket és jobb munkakörülményeket követelnek a szlovákiai pedagógusok. Követeléseiknek kedden Pozsonyban tüntetésen adtak nyomatékot. A kormány épülete előtt lezajlott nagygyűlésen mintegy 8-10 ezer ember gyűlt össze.

2011.09.13 13:59MTI

A felszólalók rámutattak arra, hogy a szlovákiai oktatásügy alul van finanszírozva, s a tanügyi dolgozók pedig nincsenek méltóan megfizetve.
   
"Több mint 22 éve állandóan meg kell húzni a derékszíjunkat, a nadrágunk mégis folyton lecsúszik" - jelentette ki Miroslav Kovác, az egyik szakszervezeti vezető. Az iskolák, óvodák és a gyerekotthonok képviselői követelték, hogy a kormány tartsa be ígéreteit, és növelje az oktatásügy finanszírozására szánt összegeket. Ha a kormány nem teljesíti a kormányprogramban vállalt ígéreteit, elkerülhetetlen lesz a sztrájk.
   
"A sztrájk azt jelenti, hogy nem fogunk dolgozni, az pedig az iskolák bezárásával egyenlő" - mutatott rá Jozef Luzák, egy másik felszólaló, az oktatásügyi szakszervezetek alelnöke.
   
Luzák elmondta: a szakszervezet vezetése október 6-án dönt az esetleges sztrájkról, amennyiben ezt az akciót a pedagógusok törvény által előírt legalább 60 százaléka támogatni fogja.
   
Szlovákiában az oktatásügyre fordított pénzösszeg alacsonyabb mint az európai uniós átlag. A pedagógusok azt szeretnék, ha a kormányzati ciklus végéig ez az összeg legalább az uniós átlag szintre emelkedne, a távolabbi cél a GDP hat százaléka. A pedagógusok követeléseiket petícióban is megfogalmazták. A nagygyűlésen elhangzott: a petíciót eddig több mint 37 ezer ember írta alá. Ami a béreket illeti, a tanítók azt szeretnék, ha bérük az országos átlagbérek 1,2-szerese, 1,6-szorosa lenne.
   
"A miniszterelnök áttanulmányozza a követeléseket. Ha a pedagógusok találkozó kérnek, arra is választ kapnak" - reagált a nagygyűlésen elhangzottakra Rado Bato, Iveta Radicová szóvivője. Eugen Jurzyca oktatásügyi miniszter azt állítja, a költségvetésnek jelenleg nincs több pénze az oktatásügyre.
   
A pedagógusok tüntetése miatt Szlovákiában kedden számos helyen szünetelt a tanítás. Sok helyen igazgatói szabad napot hirdettek ki, másutt a tanítók szabadságot vettek ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.