2006. augusztusában verték meg

Csendben, de bocsánatot kértek Malina Hedvigtől a szlovákok

Óvatos és határozatlan az a nyilatkozat, amellyel a kormány bocsánatot kér Malina Hedvigtől, a 2006- augusztusában Nyitrán megvert magyar diáklánytól.

2011.09.30 11:55MTI

Erről értesült az Új Szó című pozsonyi magyar napilap pénteken. Malina Hedvig - aki azóta férjhez ment és kétgyermekes anya lett - 2007. november 22-én fordult az Európai Emberi Jogi Bírósághoz. Az a tény, hogy a testület értesítette a szlovák kormányt beadványáról, azt jelenti, hogy a panasz megfelel az Emberi Jogok Európai Egyezményében meghatározott feltételeknek. Ellenkező esetben a bíróság nem is iktatta volna.

A szlovák kormánynak szeptember 30-ig kell válaszolnia a bíróságnak. A nem hivatalos értesülések szerint a felek megállapodtak, hogy a kormány bocsánatot kér Malina Hedvigtől. A megállapodást az Európai Emberi Jogi Bíróságnak kell jóváhagynia.

"Bizonyos körülmények kétségeket vetnek fel azzal kapcsolatban, hogy a panaszos emberi és állampolgári jogait tiszteletben tartották. A kormány ezzel összefüggésben sajnálatát fejezi ki" – áll abban a kiszivárgott állásfoglalásban, amelyet szerdán írt alá Lucia Zitnanská igazságügyi miniszter és Roman Kvasnica, Malina Hedvig ügyvédje.

Az emberjogi bíróság most megvizsgálja, összhangban van-e az egyezség az Emberi Jogok Európai Egyezményével, vagy mégis tárgyalnia kell az ügyet. Marica Pirosíkovától, a strasbourgi bíróság szlovákiai képviselőjétől a lap megtudta, volt már erre is példa. Ha jóváhagyja a megegyezést, Hedvig ezzel az üggyel többé nem fordulhat Strasbourghoz. Anyagi kártérítést nem, csak erkölcsi elégtételt kért, s ennek a kormány bocsánatkérése valószínűleg megfelel. A kormány lépését nem kommentálta a főügyész, aki Malina Hedvig ellen hamis tanúzás miatt folytat vizsgálatot. Erre az eljárásra semmilyen jogi hatással nem lesz a strasbourgi döntés, így előállhat az a paradox helyzet, hogy miközben a kormány bocsánatot kért Hedvigtől, a vádhatóság nem menti fel.

A politikusok közül Róbert Kalinák volt belügyminiszter (Irány-Szociáldemokrácia) úgy kommentálta a hírt, hogy érthetetlennek tartja "olyan embertől bocsánatot kérni, aki égbekiáltó hazugságával bajba sodorta Szlovákiát".

A Szlovák Nemzeti Pártot (SNS) is felháborította az egyezség, Anton Danko, a párt alelnöke az Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), illetve a Híd üzletelését sejti a háttérben.


A Sme című liberális szlovák napilap pénteki kommentárja szerint még ha kétségeink is vannak afelől, mi történt 2006 augusztusában Nyitrán, legalább három dolog vitathatatlan. Az első, hogy a hatóságok hihetetlen módon elhúzzák az ügy kivizsgálását. A második, hogy politikai megrendelésre dolgoztak, s hogy előre meg volt adva, mit kell bizonyítaniuk.

"A harmadik, hogy Robert Fico akkori kormányfő és Robert Kalinák akkori belügyminiszter brutális módon beavatkoztak az ügy kivizsgálásába, amikor még annak befejezése előtt elegendő bizonyíték nélkül Malina Hedviget csalónak minősítették, aki az egészet csak kigondolta" - írta Peter Morvay, a kommentár szerzője.

A Sme szerzője rámutat: egyrészt jó, hogy a mai kormány képes volt a megegyezésre, mert így Szlovákia egy jóval nagyobb méretű botrányt került el. Másrészt a kiegyezés "nem kívánatos" eredménye viszont az, hogy azok, akik az egészért felelősek, tehát Fico, Kalinák meg az őket kiszolgáló magas rangú ügyészek, rendőrök "olcsón megúszhatják", s nem lesznek elítélve hatalommal való visszaélés miatt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.