Szükség

Olcsón hozza el a halált az új afrikai csoda

Dél-Afrika bemutatta az első, teljes egészében afrikai gyártmányú katonai repülőgépet, az AHRLAC-ot, mely Ázsia, Dél-Amerika és Kelet-Európa kevésbé prosperáló, de szintén nagy távolságokkal és gyenge infrastruktúrával rendelkező országai számára is vonzó lehet.

2011.09.29 11:35Konrád - ma.hu

Az Advanced High Performance Reconnaissance Light Aircraft, azaz Fejlett Nagyteljesítményű Felderítő Könnyű Repülőgép a Paramount Group és az Aerosud közös fejlesztése, ideális megfigyelésre, járőrözési feladatokra és képes megvédeni magát ellenséges légtérben is.

A fejlesztők szerint egyesíti magában a drónok, a harci helikopterek és a kémrepülőgépek tulajdonságait, és mivel számottevően olcsóbb a nyugati gyárak repülőgépeinél, várhatóan a szegényebb, de állandóan háborúzó afrikai országok is képesek lesznek megfizetni.

A gép természetesen nem csak háborús célokra használható kiválóan. A hatalmas, de infrastrukturálisan rendkívül elmaradott fekete kontinensen több felhasználási módja lehet az új eszköznek. A segélyszállítmányok eljuttatása ötlik fel elsőnek, de remekül használható orvvadászok ellen vagy egyéb erdészeti ügyekben.

A Paramount Group elnöke, a litván származású, de Dél-Afrikában született Ivor Ichikowitz évtizedeken át kereskedett motorbiciklikkel és fegyverekkel. Ö álmodta meg az AHRLAC-ot, mivel úgy gondolja: a béke és biztonság Afrikában a levegőben fog eldőlni.

A kétszemélyes AHRLAC-ot kupolaszerű pilótafülkéje és a farán elhelyezett egyetlen propeller teszi alkalmassá a felderítő repülésekre. Egyaránt képes lassú repülésre és gyors manőverekre, egy tankkal hét órán keresztül képes a levegőben maradni. A gépet Johannesburg mellett az Aerosud komplexumában gyártják majd, ahol többek között a Boeing és az Airbus számára is készülnek alkatrészek. A tervek szerint fél éven belül elkezdik a tesztrepüléseket, és 2013-ban indulna be a tömeggyártás.

Az apartheid idején a nemzetközi szankciók sújtotta Dél-Afrika kénytelen volt önerőből megoldani a fegyverkezés kérdéskörét a szomszédokkal való háborúskodáshoz. Ne feledjük, egy olyan országról beszélünk ami - ugyan izraeli segítséggel - képes volt önerőből atomfegyvert készíteni. A védelmi költségeket Nelson Mandela hatalomra kerülése után jelentősen megkurtították és sok mérnök keresett magának munkát más országokban. Ichikowitznak azonban már most sikerült sokukat visszacsábítania.

Ha a projekt működőképesnek bizonyul, Dél-Afrika olyan játékosok piacára kerül be, mint az USA és Kína. Az, hogy az új gép lényegesen olcsóbb, mint a vetélytársak hasonló célra épült repülői, valamint, hogy elkészítését kimondottan a kontinens földrajzi körülményei inspirálták, várhatóan szépen hoz majd a Dél-afrikai konyhára. Egyes források szerint egy meg nem nevezett afrikai ország már meg is rendelt 50 darabot a gépből. A cég úgy gondolja, hogy az AHRLAC számára piacot találhatnak Ázsia, Dél-Amerika és Kelet-Európa kevésbé prosperáló, de szintén nagy távolságokkal és gyenge infrastruktúrával rendelkező országaiban is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.