Élet a dróntámadás után

Pakisztáni tisztogatás az afgán határ közelében

Harci helikopterek segítségével próbálja megtisztítani az egyik törzsi területet a pakisztáni hadsereg.

2011.07.05 12:12Sós Éva

A Kurram törzsi területen az egyik legerősebbnek tartott militáns csoport, a Haqqani-hálózat rendezett be magának biztos hátteret. Mégis a pakisztáni hadsereg leginkább a helyi tálibok ellen küzd, mivel az országnak szoros és régre nyúló kapcsolata van a hálózattal, és nem szívesen harcolnak ellenük az amerikaiak határozott követelésének dacára.

A pakisztáni hivatalos nyilatkozat szerint a vasárnap kezdődött akciósorozat terroristák ellen irányul, akik emberrablástól az öngyilkos merényletekig a teljes terrorista eszköztárat használják. Legalább 400 család menekült az alsó Kurramban felállított táborba, de több ezerre tehető azok száma, akik szintén elhagyták otthonukat, de az állami menedékhely helyett inkább a rokonságuknál húzták meg magukat.

A távoli Kurram területet a legközelebbi nagyvárossal, Peshawarral összekötő út megtisztítása a hadsereg egyik fő célja. Az utat szunnita csapatok torlaszolták el, akik aktív vallásháborúval vannak elfoglalva a kurrami síitákkal. A helyiek szerint a Haqqani-hálózat tagjainak sikerült békét kieszközölnie a két csoport között, biztonságossá téve a harcosok számára az ingázást Afganisztán és Vazirisztán közt Kurrámon keresztül.

A területen egyébként nem olyan régen az USA hajtott végre drón támadást 12 halálos áldozattal. Ez a támadás is a Haqqani-hálózat és annak szövetségesei ellen irányult. A pakisztáni tálibok egyre durvább merényleteket hajtanak végre, amikben sok katona vesztette életét. A támadások hatására Pakisztán talán némileg aktívabban veszt majd részt a terror elleni harcban az eddigi lagymatag hozzáállás helyett

A hálózatot továbbra sem hajlandóak azonban támadni, főként mivel az Afganisztánt tekinti elsőszámú hadszínterének, ezáltal inkább az USA problémája, mint Pakisztáné.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.