Érdemek szerint osztják a pozíciókat

A frontvonalon is markolhatják a fegyvert az ausztrál nők

Stephen Smith ausztrál honvédelmi miniszter bejelentette: Ausztráliában a nők a történelem során először harcolhatnak a frontvonalon a kormány új politikája szerint, amely érdemek, nem pedig nemek alapján osztja ki a pozíciókat.

2011.09.27 10:37MTI

Ausztrália öt év alatt felszámolja hadseregében az összes nemi alapú megkülönböztetést, s ez az eddig tiltott pozíciókat, az összes pozíció 7 százalékát is elérhetővé teszi a nők számára - mondta Smith. Az ország így Kanada, Új-Zéland és Izrael után szabadon választhatóvá tesz bármilyen katonai szerepet a fizikai és pszichológiai kritériumoknak megfelelő hölgyek számára.
   
A nők ez idáig az Ausztrál Védelmi Erők foglalkoztatási kategóriáinak 93 százalékában szolgálgattak - beleértve a hadsereget, a haditengerészetet és a légierőt -, de a lövészek, a tüzérség és a haditengerészeti búvárok férfiakból verbuválódtak.
   
A mintegy 80 ezer fős ausztrál hadseregben körülbelül tízezer szolgál, a szervezetet az elmúlt évben több botrány is megrázta, amikor szexizmussal és nőgyűlölettel vádolták meg egyes tagjait.
   
Az Ausztrál Védelmi Szövetség nevű független biztonságpolitikai elemzőközpont korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a szóban forgó döntés súlyos veszteségeket okozhat az ausztrál katonanők között. Neil James, az egyesület ügyvezető igazgatója elmondta, hogy biomechanikai eltérések tapasztalhatóak a nemek között - például a fizikai megterhelés során -, aminek következtében még a valóban erős nők is sebezhetőbbé válnak harc közben.
   
Az ausztrál hadsereg szakértőkkel együttműködve dolgozza ki, milyen fizikai képességek szükségesek e feladatok ellátásához. Az első állásokat jövő márciustól teszik elérhetővé a nők számára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.