Megúszta a Phenjan-ellenes aktivista

Majdnem legyilkolta a disszidenst az észak-koreai titkosszolgálat

Támadást tervezett egy neves észak-koreai disszidens, Phenjan-ellenes aktivista ellen egy szintén észak-koreai szökevény egy szöuli metrófeljárónál, a feltételezett gyilkossági kísérletet a dél-koreai titkosszolgálat megakadályozta - jelentette pénteken a Yonhap hírügynökség.

2011.09.16 09:43MTI

A támadó, akit a hírügynökség csak An néven említ, állítólag Phenjan utasítására mérgezett tűvel akart végezni Pak Szang Hakkal.

An, aki valamikor az észak-koreai különleges fegyveres erők tagja volt, a kilencvenes évek végén szökött délre, de azután szem elől vesztették. Februárban hallottak róla újra a dél-koreai hatóságok, miután ő követelte Paktól, hogy találkozhasson vele. Az aktivista a kémelhárítás tanácsára nem ment el a nemrég megbeszélt találkozóra.

A titkosszolgálat gyanúja beigazolódott, és a mérgezett tűvel és egyéb támadóeszközökkel felszerelkezett Ant letartóztatták.

Pak léggömbökkel juttatja át a határon az észak-koreai vezetőket bíráló üzeneteit. Phenjan rendszeresen tiltakozik a délről érkező propagandaanyagok ellen. Észak-Korea a múltban többször küldött ügynököket a legjelentősebb szökevények meggyilkolására.

A legismertebb eset az volt, amikor Kim Dzsong Il észak-koreai vezető első feleségének délre szökött unokaöccsét 1997-ben lakása előtt lelőtték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.