A megtámadott határszakaszt védenék

Izraeli rakétákkal ijesztgeti Dél-Korea Észak-Koreát

Egy dél-koreai tisztségviselő közölte: Dél-Korea 43 millió dollár értékű szerződést kötött egy izraeli vállalattal korszerű rakéták vásárlásáról, amelyekkel az Észak-Korea által tavaly támadott határszakaszt védené.

2011.09.06 11:09MTI

Elmondta, hogy a megállapodást még júliusban kötötték meg. Dél-Korea a tervek szerint két sárga-tengeri szigetre telepítené a 67 darab - 25 kilométer hatótávolságú, álcázott célpontok megsemmisítésére is alkalmas - Spike NLOS rakétát.
   
Tavaly novemberben az észak-koreai tüzérség ágyúzta a Sárga-tengeren lévő part menti Jonpjong szigetét. A támadásban két dél-koreai katona és két civil meghalt. Az eset után a lakosság részéről sok bírálat érte a dél-koreai kormányt, amiért nem reagált elég keményen az északi provokációkra. Szöul azóta erőfeszítéseket tesz a határ menti szigetek védelmének megerősítésére.
   
A két Korea hagyományosan rossznak mondható kapcsolatai különösen azt követően váltak fagyossá, hogy Szöul Phenjant vádolta a Cshonan dél-koreai korvett tavaly március 26-i megtámadásával és elsüllyesztésével. Mindezt tetézte a Jonpjong-sziget elleni támadás.
   
A két Korea közötti 1950-53-as háborút nem békeszerződés, hanem csak fegyverszüneti megállapodás zárta le, aminek következtében a Koreai-félsziget két része jogilag máig háborúban áll egymással. A két országrészt az amerikai vezetésű ENSZ-parancsnokság által annak idején - Észak-Korea beleegyezése nélkül - kijelölt demarkációs vonal választja ketté, jelenleg gyakorlatilag az a két ország határa. Észak-Korea rendszeresen azt hangoztatja, hogy a demarkációs vonalnak a jelenleginél délebbre kellene húzódnia.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.