Lassan lehullanak a szögesdrótok?

Az imperialistáktól tanulják a közgazdaságtant az észak-koreai egyetemi tanárok

Angol nyelvet, pénzügyet és közgazdaságtant tanulnak a kanadai Brit Columbia egyetemén a világ egyik legelszigeteltebb országából való, azaz észak-koreai tanárok.

2011.08.18 10:44MTI

Hat észak-koreai tanár érkezett júliusban a Brit Columbia-i Egyetemre (UBC), hogy kereskedelmi, nemzetközi gazdaságtudományi és pénzügyi tanulmányokat folytasson – jelentette a Yonhap dél-koreai hírügynökség.
   
A tanárok néhány héten át angolt tanulnak, mielőtt elkezdenék az egyetemi félévet. Ők az első észak-koreai látogatók, amióta 2010 júniusában a nyugat-kanadai Vancouverben működő egyetem és Észak-Korea egyetemi partnerségi megállapodást kötött egymással – írta a Yonhap.
   
A tanárok többségükben az ország legrangosabb egyetemén, a phenjani Kim Ir Szen egyetemen oktatnak gazdaságtant és pénzügyet.
   
Phenjan ritkán szervez külföldi tanulmányutakat állampolgárai számára, legyenek magas rangú vezetők vagy diákok.
   
Márciusban a kommunista rendszer küldöttséget menesztett Kaliforniába, hogy két héten át tanulmányozzák a kapitalizmus alapjait.

Kína, Phenjan egyetlen számottevő szövetségese igyekszik meggyőzni szomszédját, hogy liberalizálja etatista gazdaságát, de a rendszer ellenáll ennek a törekvésnek, elemzők szerint ugyanis attól tart, hogy ezáltal elveszíti a lakosság feletti befolyását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.