Made in China

"Nem adtunk el fegyvert Kadhafinak!"

Kína ismételten kijelentette, hogy kemény kontroll alatt tartja a fegyverkereskedelmet. A bejelentésre azért került sor, mert a múlt héten kiderült: kínai cégek fegyvereket akartak eladni az elűzött líbiai vezetőnek, Kadhafi ezredesnek, megsértve ezzel az ENSZ szankciókat.

2011.09.07 12:58Konrád - ma.hu

„Bevezettük és továbbra is teljesítjük az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1970-es és 1973-as határozatát” - mondta el Jiang Yu, a Külügyminisztérium szóvivője szerdai tájékoztatóján. A 1970-es határozat fegyverembargót kényszerít Líbiára, míg az 1973-as határozat a líbiai civilek minden szükséges eszközzel történő megvédéséről szól.

Jiang elmondta: „a katonai export kontrollálására meg van a mechanizmus.”

Egy kanadai újságíró által egy tripoli szemétkupacon talált dokumentumok szerint kínai cégek 200 millió dollár értékű fegyverszállítmányt ajánlottak fel Kadhafi erőinek még júliusban. A kínai kormány elismerte, hogy a cégek találkoztak Kadhafi hivatalnokaival, de az ilyen irányú megbeszélések a tudtukon kívül történtek.

A líbiai felkelők, akik az ezredes még megmaradt lojalistáival harcolnak, határozottan állítják: bizonyítékuk van, hogy az ENSZ embargó ellenére Kína és más országok fegyvert jutattak el az országba, jelentette a New York Times. A februárban kitört forradalom előtt Kína volt az afrikai ország fő fegyverbeszállítója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.