London vizsgálatot indít

A brit hírszerzés együttműködött Kadhafival

Londonban bejelentették: hivatalos vizsgálat indul a brit hírszerzés és a Kadhafi-rezsim kapcsolatainak feltárására.

2011.09.05 17:06MTI

A bejelentés előzményeként több brit lap, valamint emberi jogi szervezetek is arról számoltak be, hogy a felkelők által elfoglalt líbiai fővárosban olyan dokumentumokra bukkantak, amelyek a brit hírszerzés (MI6) és a megdöntött líbiai rezsim korábbi szoros együttműködésére utalnak.
   
A liberális Independent on Sunday újságírói például Musza Kuszának, a líbiai hírszerzés egykori vezetőjének irodáiban leltek ilyen iratokra. A lap hétvégi ismertetése szerint az egyik dokumentumból kiderül, hogy az MI6 információi alapján fogták el és szállították Líbiába az amerikaiak Abdel-Hakim Belhadzsot, aki jelenleg a Tripolit elfoglaló lázadó erők katonai parancsnoka. A riport szerint a Kadhafi-rezsim hatóságai Belhadzsot kínvallatásnak vetették alá.
   
Ezt alátámasztották a konzervatív The Times által hétfőn idézett líbiai források is, akik szerint Belhadzs 2004-ben menedékjogért folyamodott a Kuala Lumpur-i brit diplomáciai képviseleten, ám a britek "elárulták". Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA ezután terrorgyanúsítottként elfogta, és kiadta Líbiának, ahol Belhadzs hét évet töltött börtönben.
   
Kihallgatásain a The Times hétfőn idézett forrásai szerint a brit elhárítás (MI5) és az MI6 ügynökei is jelen voltak.
   
A Tripoliban fellelt iratok egyikében az MI6 terrorelhárító ügyosztályának vezetője külön gratulál Musza Kuszának - Líbia későbbi külügyminiszterének - ahhoz, hogy Belhadzsot sikerült "épségben" Líbiába szállítani Malajziából.
   
Belhadzs hétfői brit sajtóbeszámolók szerint bocsánatkérést követel Londontól, sőt perrel is fenyegeti a brit kormányt.
   
David Cameron konzervatív párti brit kormányfő hivatala hétfőn közölte, hogy vizsgálat indul a brit titkosszolgálatok és a Kadhafi-rezsim kapcsolatainak tisztázására.
  
Az ügyet az a testület veszi majd napirendjére, amely - Cameron kezdeményezésére - tavaly nyár óta vizsgálja az Egyesült Államok guantanamói börtöntáborában korábban fogva tartott brit gyanúsítottak ügyét. E vizsgálóbizottság eredeti megbízatása annak feltárására szól, hogy a brit titkosszolgálatok milyen szerepet játszottak a terrorkapcsolatokkal gyanúsított britek állítólagos kínvallatásában.
   

Musza Kusza a NATO-hadműveletek kezdete után Nagy-Britanniába dezertált, majd onnan röviddel később Katarba távozhatott, annak ellenére, hogy emberi jogi csoportok felelősségre vonását követelték.
   
A nyugati kormányok az évekig Musza Kusza által vezetett líbiai külső hírszerzést teszik felelőssé egyebek mellett a lockerbie-i repülőgép-robbantásért, Nagy-Britannia történetének legvéresebb terrormerényletéért.
       
Az amerikai Pan Am légitársaság Londonból New Yorkba tartó Boeing 747-es óriásgépét 1988. december 21-én időzített pokolgéppel a skóciai Lockerbie kisváros felett felrobbantották; a merényletben 270-en vesztették életüket, köztük négy magyar utas és a roncsok által jelentős részben letarolt városka 11 lakója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.