Mérvadó az USA véleménye?

Washington illegitimnek tartja az abháziai választást

Az Egyesült Államok elutasítja a Grúziától elszakadt Abházia friss elnökválasztási eredményeit, illegitimnek tartva azt, és ismételten támogatja Grúzia területi egységét és szuverenitását.

2011.08.30 12:46Konrád - ma.hu

Alexander Ankvab, a jelenlegi abháziai elnök az augusztus 26-án tartott választásokat 54,9%-os eredménnyel megnyerte. A második fordulóban 72%-ot ért el.

„Az Egyesült Államok nem ismeri el sem a legitimitását, sem az eredményeit az augusztus 26-án tartott, úgynevezett választásoknak Grúzia Abházia nevű régiójában” - mondta Victoria Nuland, a Külügyminisztérium szóvivője. „Továbbra is támogatjuk Grúzia szuverenitását, és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül” - tette hozzá Nuland.

Fotó: Mikhail Mokrushin

Abházia a 90-es években szakadt el Grúziától egy brutális polgárháború keretein belül. Az új államot a másik, szintén Grúziától elszakadt Dél-Oszétiával együtt csak Oroszország ismerte el a 2008-as ötnapos háború után. Ekkor Grúzia - hogy visszaszerezze az uralmat a szakadár terület fölött - megtámadta Dél-Oszétiát, de az orosz intervenció hatására csúfos vereséget szenvedett. Szaakasvili elnöknek az USA nem adta meg a várt segítséget, ezért 5 nap után békét kért.

Ennek ellenére Grúzia továbbra is saját területének tekinti a két államot, és kijelentette, minden választás illegitim és ezek eredményeit a nemzetközi közösség sosem fogja elismerni. Csak négy ország - Nicaragua, Venezuela és a két apró Csendes-óceáni szigetország Nauru és Vanuatu - követte Oroszország példáját és ismerte el hivatalosan a két ex-grúz országot.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.