Szaakasvilit vádolja mindenért

Medvegyev nem ismer könyörületet a grúz elnökkel szemben

Az orosz elnök kizárólag grúz kollégáját teszi felelőssé a 3 éve történtekért, és elutasítja a vádakat, hogy Oroszország készült volna a háborúra.

2011.08.05 15:01Konrád - ma.hu
Fotó: RT

Medvegyev elnök az orosz-grúz konfliktus harmadik évfordulójának közeledtével adott interjút a két ország médiájának. Mint ismeretes, 2008-ban a grúz csapatok támadást kezdtek Dél-Oszétia fővárosa, Chinvali ellen. Az országban állomásozó orosz békefenntartók közül 12 életét vesztette, erre válaszul az orosz hadsereg is mozgásba lendült. A konfliktus mindössze 5 napig tartott, ez idő alatt a grúz hadsereg nagy részét megsemmisítették az orosz erők.

Szaakasvili elnök szerint ez jó előre eltervezett hadművelet volt, amire válaszul Medvegyev csak annyit mondott: "Szaakasvili többnyire sokat beszél, és gyakran veszíti el a kontrollt mondandója felett." Szerinte az ilyen konfliktusokból soha semmi jó nem származik, és ha el tudták volna kerülni a háborút, mindenki jobban járt volna, különösen Grúzia. Az, hogy nem sikerült békésen megoldani a problémákat, egy ember felelőssége, a grúz elnöké.

Medvegyev azzal vádolja Szaakasvilit, hogy orosz állampolgárok százainak - köztük a békefenntartóknak - megölésére adott parancsot. "Ezt soha nem fogom neki megbocsátani, és nem vagyok hajlandó beszélni vele" - mondta, majd hozzátette: "Igazából hálásnak kellene lennie, amiért megállítottam a csapatokat. Ha bevonulunk Tibiliszibe, Grúziának valószínűleg most egy másik elnöke lenne."

Az orosz elnök szerint a grúz embereknek kell eldöntenie, hatalmon marad-e Szaakasvili, de szerinte előbb vagy utóbb mennie kell. Akkor pedig az új elnöknek lehetősége lesz, hogy visszaállítsa a pozitív kapcsolatot Oroszországgal. "Ha nincs ez a hülye hazárdjáték 2008-ban, évekig folytathattuk volna a tárgyalásokat, és dacára a bonyolult politikának, idővel megtaláltuk volna a megoldást, ami mindenki számára elfogadható, mind a grúzoknak, mind Abházia és Dél-Oszétia lakosságának.

Július 29-én az USA szenátusa egyhangú állásfoglalást hozott az ügyben, hogy az oroszok tartsák tiszteletben Grúzia területi integritását, és vonják ki csapataikat a szakadár Abháziából és Dél-Oszétiából. Oroszország erre annyit reagált, az állásfoglalás nem több mint "PR lépés" ami bátorítja a "grúzok bosszúvágyát".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.