"Csak a saját népem ítélkezhet felettem"

Megdöbbentő: Mladic leleplező interjúja napvilágot látott

Tíz évig porosodott egy boszniai magán archívumban az az interjú, melyet Mladic közvetlen a srebrenicai események után adott. Nem meglepő, hogy egészen más képet kapunk a történtekről...

2011.08.26 13:46Konrád - ma.hu

Ratko Mladic jelenleg Hágában néz szembe többek között népirtás vádjával, és letartóztatása óta nem nagyon szólal meg. Ugyanakkor 1995-ben nem sokkal a srebrenicai események után egy őszinte interjút adott a nyugati sajtónak, amit a RT orosz hírportál tett közzé. Tíz évnyi bujkálás után Mladic inkább tűnik egy beteg öregembernek, mint annak a férfinak, aki talán a legnagyobb tömeggyilkosság felelőse a második világháború óta.

Noha vitathatatlanul fontos és exkluzív, az interjút sosem mutatták be, és a közelmúltig egy boszniai magán archívumban porosodott, amíg az RT-nek sikerült megszereznie. A Törvényszék szerint a srebrenicai vérengzés több mint 8000 boszniai muzulmán – többnyire férfiak és fiatal fiúk - halálát okozta a városban és környékén 1995-ben.

A gyilkosságokat feltételezhetően a szerb hadsereg követte el Mladic tábornok irányítása alatt, 400 holland békefenntartó orra előtt a már két éve biztonságos zónának tartott boszniai településen. Az interjúban Mladic egészen más képet fest a történtekről.

„Elmondhatom, hogy 1993 áprilisában, májusában egy megegyezés került aláírásra Srebrenicáról. Ebben világosan demilitarizált zónaként van feltüntetve, ahol nem tartózkodhat fegyveres katona, kivéve az ENSZ békefenntartóit. De a muzulmán egységek lefegyverzése helyett, amibe beleegyeztek az általam és Morillon tábornok által aláírt Srebrenicai megegyezésben, az ENSZ erők a biztonsági zónákat terrorista és fundamentalista bázisokká változtatták, ahonnan a városainkat támadták. A srebrenicai és zepai muszlimok több mint 200 szerb falut égettek porig a környéken, és tömegesen mészárolták le a szerb lakosságot több más faluban.”

A tábornok ezután arra is rámutat, hogy a bosnyák muszlimok időnként egyenesen Irán segítségével lettek felfegyverezve a békefenntartók felügyelete alatt. „Néha helikopterekkel szállították Iránból a fegyverzetet és egyéb harci eszközöket. Két-három hónappal ezelőtt le is szedtünk egy ilyen helikoptert Zepa külterületén.” – hangzott el a ’95-ös interjúban.

Mladic hozzátette: noha tudatában volt a fegyverszállítmányoknak és a szerb lakosság elleni atrocitásoknak, mégis visszafogta csapatait: „A muszlimok megtámadták a szarajevói enklávét, ami szintén biztonsági zóna volt - bár ezt sosem rögzítette a két fél megállapodásban. Lemészároltak mindenkit, akit élve fogtak el, és több katonánkat megölték Visnjica és Banja Lucica falukban. A muszlimok a támadásokat az Igman-hegyről és Bjelasnicából hajtották végre, olyan tilalmi zónákból, ahonnan a Szerb Köztársaság kivonta csapatait 1993-ban, és átadta azokat a békefenntartó erőknek.”

A tábornok szerint ekkorra a türelem elfogyott és az indulatok kitörtek. „Egy ellentámadással álltunk bosszút a régióban. Mindent megtettünk, hogy elkerüljük a civil és UNPROFOR veszteségeket, noha a NATO folyamatos bombázásokkal támadott minket és civil célpontokat is Srebrenica és Zepa körül. Ezt a hadműveletet sikeresen befejeztük Srebrenica és Zepa környékén. A holland zászlóalj, a Srebrenicában jelen lévő nemzetközi képviselők és az UNPROFOR segítségével, akik Zepában tartózkodtak.”

Mladic rámutat arra, hogy akik megadták magukat, át lettek adva - illetve a felvétel készítésének idején még átadásra vártak - a Nemzetközi Vöröskeresztnek. A halottakat pedig a muzulmán hagyományok szerint temették el. Az interjúban ekkor került elő a legfontosabb kérdés, a tömegsíroké. A későbbiek során, több helyen is halottak ezreit találták meg ilyen sírokban. A testek olyan boszniai muszlimoké, akiket - úgy tudni - a menekültek közül válogattak ki és végeztek ki Mladic erői. Ezt a tábornok az interjúban hevesen elutasítja.

Csak a csatában elesettek lettek eltemetve. Higiéniai okokból a holttesteket össze kellett szedni és megfelelő helyeken eltemetni, amíg a szemben álló felek megegyeztek a maradványok kiadásáról” - mondta.

Mivel a tábornok története teljesen különbözött a Hágai Nemzetközi Bíróság és a legtöbb nyugati média változatától, a tudósító megkérdezte, hogyan érezte magát mikor megtudta, háborús bűnösnek nyilvánították. Mladic nyugodt maradt és csak annyit mondott: fél szemmel figyeli csak a hágai ügyet, majd kijelentette nem érzi úgy, hogy védekeznie kéne.

Nem ismerek el semmilyen tárgyalást, csakis a saját népem által. Nem szükséges megvédenem magam, mivel ezek az idióta vádaskodások ugyanazoktól jönnek, akik eddig is hasonló hazugságokat böfögtek fel a PR és hasonló szervezetek segítségével, ezzel olyan káoszt teremtve ezeken a területeken, hogy a nemzetközi közösség nem lát, vagy csak simán nem akar látni más nézőpontot, mint az övéket” - állítja. Az egész interjú során Mladic ahhoz tartja magát, hogy az ő emberei sosem voltak megszállók. Szerinte ők csak a saját országukat védték, miközben a nyugat és még Irán is fegyvereket és „minőségi szakértőket” küldtek ellenségeinek felfegyverzésére.

„Sajnos a negatív kép, ami a szerb emberekről egyes médiumok lefestettek, egy nagyon elfogult és egyenlőtlen hozzáállást hoztak létre a nemzetközi közösségben, akik inkább a horvátok és a muszlimok pártját fogják - pedig igazából ők kezdték el ezt a véres háborút a néha Jugoszlávia területén.”

A Hágai Törvényszék ügyészei jelenleg azon gondolkoznak, kétfelé választják a Mladic elleni vádakat. Az egyikben Srebrenica egy külön tárgyalás alapját képezné, míg a másikban a tábornok egyéb háborús bűneivel foglalkoznának. Ugyanakkor, egyelőre nem ismeretes, milyen egészségi állapotban van Mladic, aki saját magáról, mint beteg emberről beszélt és a családtagjai szerint agyvérzést és több szívrohamot is kapott. Elképzelhető, hogy a vádlott egészségügyi állapota nem teszi majd lehetővé a tárgyalás befejezését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.