Két eljárásban tárgyalnák az ügyeket

Két részre osztják a Mladic elleni vádakat

A hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) ügyészsége indítványozta, hogy a Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnok elleni vádakat osszák két részre, és két különálló eljárás keretében tárgyalják és állapítsák meg a vádlott felelősségét a háborús bűncselekmények elkövetésében.

2011.08.17 14:38MTI

Az egyik eljárás keretében a Srebrenicában elkövetett bűncselekményekben való bűnrészességét vizsgálnák ki, míg a másik eljárásban a Szarajevóban és más boszniai térségekben elkövetett gyilkosságokkal, valamint az ENSZ szolgálatában álló külföldiek túszul ejtésével összefüggő vádpontokat tárgyalná a bíróság.
   
A hágai ügyészség indítványozza, hogy először a Srebrenicával kapcsolatos vádirat ügyében indítsák meg a pert.
   
Serge Brammertz főügyész azzal indokolta a Mladic elleni per két részre osztását, hogy a vádlottat csaknem az NT mandátumának a lejártakor fogták el, és az áldozatokra való tekintettel mielőbb igazságot kell szolgáltatni. Ezért a bírósági tárgyalást is mielőbb el kell kezdeni, azért is, mert Mladic egészségi állapota is megrendülhet időközben.
   
Ha a bírói tanács jóváhagyja a vádirat két részre bontását, és egyetért a két különálló per lefolytatásával, akkor az ügyészség először a srebrenicai dossziét venné elő. A Srebrenicában elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos bizonyítási eljárás körülbelül egy év múlva fejeződne be.
   
Ratko Mladic ellen először 1995. július 25-én emeltek vádat, majd másodszor 1995. november 16-án. A vádirat első módosítására 2002. november 8-án, a második módosítására pedig ez év június 1-jén került sor.
   
Mladicot népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel és a hadijog törvényeinek és szokásainak a megszegésével vádolják az 1992-től 1995-ig tartó bosznia-hercegovinai háborúval kapcsolatosan.
  
 A hágai NT a vádirat két pontjában tartja bűnösnek Mladicot népirtás elkövetése miatt, és terhére róják emberek üldöztetését, kiirtását, gyilkosságokat, deportálásokat, emberek terrorizálását, polgári személyekkel szembeni jogellenes támadásokat és túszok ejtését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.