Háborús bűncselekmények

Megműtötték Ratko Mladicot - Hága cáfol

Megoperálták Ratko Mladicot, a boszniai szerbek volt katonai parancsnokát, akit Hága háborús bűncselekmények elkövetésével vádol - adta hírül a Tanjug szerb és a horvát Hina hírügynökség a Blic című belgrádi napilap csütörtöki értesüléseire hivatkozva.

2011.08.18 16:44MTI

A belgrádi újság szerint Mladicot még kedden a hollandiai Bronovo kórházba szállították, ahol szerdán sérvműtétet hajtottak végre rajta, és a volt hadseregparancsnokot csütörtökön már vissza is szállítják a sheveningeni börtönbe.

Nerma Jelacic, a hágai Nemzetközi Törvényszék (NT) szóvivője cáfolta, hogy Mladic a Bronovo korházban lenne, és kijelentette: "egyelőre nem közölhet részleteket a szóban forgó hágai vádlott egészségi állapotáról".

"Megerősíthetem, hogy (Mladic) nem hagyta el a shveningeni börtön épületegyüttesét. Az NT szabályaival összhangban nem hozhatok nyilvánosságra részleteket egyetlen vádlott egészségi állapotáról sem" - áll a Jelacic által közzétett közleményben. Az NT Titkársága - a szabályok szerint - bizalmas információként kezeli a vádlottak egészségi állapotára vonatkozó információkat mindaddig, amíg maguk a vádlottak nem adják beleegyezésüket, hogy egészségükről részleteket hozzanak nyilvánosságra, illetve mindaddig, amíg a bírói tanács nem ad utasítást az ilyen információk közzétételére.

A Blic című belgrádi újság internetes kiadásában azt írta: Milos Saljic védőügyvéd a Blicnek elmondta, hogy "pár órával a sérvműtétje után Ratko Mladic felhívta a feleségét, Bosiljkát, és tízegynéhány percet beszélgetett vele. Elmondta neki, hogy a sebészeti beavatkozás a legnagyobb rendben zajlott le, és nagyon jól érzi magát.

Az ügyvédnek Mladic felesége számolt be a részletekről, hozzátéve, hogy férje "kiváló hangulatban volt".

Ugyanazon a napon, amikor Mladicot kórházba szállították, a hágai NT ügyészsége azzal a javaslattal állt elő, hogy a Mladic elleni vádiratot osszák két részre, és Mladic ügyét két külön álló per keretében tárgyalják. Az ügyészség - indoklásában - egyebek között Mladic egészségi állapotának esetleges megrendülésére hivatkozott. Erről az indítványról augusztus 25-én döntenek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.