Washington felfüggeszti Egyiptom támogatását

Kairónak be kell tartania a békeszerződést Izraellel, különben nem kap az USA-tól fegyvert

Washington felfüggeszti az Egyiptomnak folyósított évi 2 milliárd dolláros segélyt, ha Kairó megszegi az Izraellel kötött békeszerződést - közölte Kay Granger, a washingtoni képviselőház külföldi segélyekkel foglakozó albizottságának elnöke egy izraeli újságban.

2011.08.23 08:08MTI

Granger, aki 24 másik republikánus képviselő társaságában tartózkodik izraeli látogatáson, a The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli napilapnak adott interjút. A beszélgetés a lap keddi számában jelent meg.

Az Egyesült Államok évi 2 milliárd dollár értékű segélyt nyújt Egyiptomnak, mindenekelőtt fegyverek formájában.

"Az Egyiptomnak nyújtott segítség azon alapul, hogy Kairó betartja az Izraellel kötött békeszerződést" - mondta a texasi republikánus képviselő. Ezenkívül az is fontos, milyen (egyiptomi) kormánnyal lesz dolgunk a jövőben, és milyen szerepet fognak benne játszani a Muzulmán testvérek (iszlamista mozgalom). Ettől a feltételtől függ a segítségünk mértéke" - mondta.

Granger asszony hozzátette: márciusban találkozott Mohammed Tantávi tábornaggyal, a Hoszni Mubarak elnök lemondatása óta Egyiptomot irányító katonai tanács vezetőjével, aki biztosította őt arról, hogy tiszteletben tartják az Izraellel megkötött békeszerződést.

Kay Granger leszögezte: ha a Palesztin Hatóság szeptemberben kérni fogja, hogy az ENSZ-közgyűlés ismerje el Palesztina függetlenségét, az Egyesült Államok beszünteti a palesztinoknak nyújtott évi 500 millió dolláros pénzügyi segély kifizetését. Granger, aki szerdán találkozik Mahmúd Abbásszal, át akarja "adni a palesztin vezetőnek az amerikai kongresszus mindkét pártjának határozott üzenetét, amelyben követelik, hogy térjen vissza az Izraellel folytatott béketárgyalásokhoz" - írta a The Jerusalem Post.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.