Egyszerű és nagyszerű?

Nyomd ki a cápa szemét, ha támad!

Az utóbbi napok cápatámadásaira reagálva az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma azt mondja: a cápák elleni leghatékonyabb védekezés, ha kinyomjuk a szemüket.

2011.08.20 06:23ma.hu

Ha cápatámadás ér minket, a legjobb módszer, ha szemen és kopoltyún bökjük a vérszomjas állatot – figyelmeztette a rendkívüli helyzetek minisztériuma a fürdőzőket, miután alig 24 órán belül kétszer is cápatámadás történt az orosz Távol-Keleten.

„Ha egy cápa megtámad, bármi van a kezedben, harcolj vele. Célozz a szemére és a kopoltyúira” – áll a javaslatban. Hozzátéve, hogy a vízi ragadozók elleni legjobb védekezés, ha egyáltalán nem úszunk, sőt messzire elkerüljük a vizet, „különösen ha friss vágás vagy sérülés van a testünkön”.

Csütörtökön egy 16 éves fiú esett a vérszomjas cápa áldozatául. A fiatal komoly sérüléseket szenvedett, deréktájon harapta meg támadója, felszakítva egyik ütőerét. Őt jelenleg a vlagyivosztoki kórházban ápolják. Orvosai szerint búvárruhája és felszerelése védte meg életét. Előző nap, szerdán, egy 25 éves férfi karjait harapta le az éhes állat. A sérültet Szlavjanka település kórházában megoperálták. Már túl van az életveszélyen, állapotát csütörtökön stabilnak minősítették.

Az orosz tudósok nem értik, mi okozta a cápatámadásokat az orosz Távol-Keleten, hiszen a még oly agresszív példányok sem találhatóak meg a távoli vidéken.

Mint ismeretes, a Seychelle-szigeteken két hét leforgása alatt két halálos cápatámadás is volt. A világ legszebb tengerpartjának tartott üdülőhelyen augusztus 2-án egy búvárkodó 36 éves francia férfival végzett egy cápa, míg 17-én egy nászutas férjet evett meg a felesége szeme láttára a parttól mindössze 10 méterre.

A helyi lakosok szerint az utóbbi 36 évben nem fordult elő cápatámadás ezen a fürdőhelyen.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.