Első ízben a márciusi katasztrófa óta

Újraindítottak egy atomreaktort Japánban

Engedélyezték egy atomreaktor újraindítását Japánban, ahol a fukusimai atomerőmű márciusi katasztrófája óta a nukleáris erőművek többsége nem üzemel.

2011.08.17 17:59MTI

Ez az első ilyen újraindítás a március 11-i pusztító földrengés és az azt követő szökőár óta.
   
Az északi Hokkaido-szigeten található Tomari atomerőmű hármas reaktorának "kereskedelmi célú használata" helyi idő szerint szerdán négy órakor kezdődött meg - mondta az üzemeltető, a Hokkaido Electric Power (HEPCO) szóvivője.

A sziget kormányzója az üzembe helyezés előtt megbeszéléseket folytatott az erőmű működése által érintett négy település önkormányzataival, amelyeknek "egyetlen ellenvetése" sem volt az újraindítással kapcsolatban.
   
Az 54 japán atomreaktor csaknem háromnegyede jelenleg nem üzemel karbantartás, vagy különböző biztonsági intézkedések miatt, és a japánok többsége a földrengések és a cunamik nagy kockázatára hivatkozva továbbra is ellenzi az újraindításukat.

A fukusimai atomerőmű a március 11-i földrengést követő cunamiban sérült meg súlyosan, a csernobili atomerőmű felrobbanása utáni legnagyobb nukleáris katasztrófát okozva.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.