100 Celsius-fok alatt

Késhet a hideg leállás a japán Fukusima-1 erőműben

Későbbre tolódhat a márciusi földrengés és szökőár miatt megrongálódott japán Fukusima-1 atomerőmű januárra tervezett "hideg leállása" - közölte szerdán az erőművet üzemeltető Tokyo Electric Power Co. (TEPCO).

2011.08.17 09:52MTI

A reaktorépületekben gyűlő, erősen radioaktív víz megtisztítására tett erőfeszítéseket hátráltatja a sugárzó cézium kivonását szolgáló berendezések ismételt meghibásodása, ami a szivattyúknál is üzemzavart okoz. Mindez a sérült erőmű stabilizálási folyamatának késedelmével fenyeget.

"Lehetséges, hogy a megtisztítás nem fejeződik be az év végére, ahogy terveztük, bár a kitűzött határidő módosításáról még nem döntöttünk - mondta a cég egyik szóvivője. - Ez hatással lehet a hidegleállás folyamatára."

Előző nap már a TEPCO egy másik, atomügyekben illetékes szóvivője is hasonlóan nyilatkozott. A hidegleálláshoz az kell, hogy a reaktorokban a víz hőmérséklete 100 Celsius-fok alá essen normál nyomáson, és a radioaktív üzemanyag ne tudjon újra fölhevülni.

A TEPCO szerdán megerősítette, hogy jelenleg tesztel egy új berendezést a radioaktív víz tisztítására. Becslések szerint augusztus 9-ig csak 42 ezer tonna erősen szennyezett vizet sikerült megtisztítani, s még nagyjából 120 ezer tonna van a turbinaépületek alján és más helyeken.

Az üzemeltető cég azt a célt tűzte maga elé, hogy az év végéig 200 ezer tonna sugárszennyezett vizet fog kezelni, mivel a károsodott reaktorok fölötti ellenőrzés visszaállítása közben további vízmennyiség is szennyeződik.

A TEPCO képviselői és Hoszono Gosi, a nukleáris válság megoldásáért felelős miniszter szerdán közös sajtóértekezleten számolnak be a munkálatok eddigi eredményéről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.