Radikális a rács mögött

Öt év börtön egy jordániai iszlamista hitszónoknak

Ötévi börtönbüntetésre ítélte az ammáni állambiztonsági bíróság Abu Mohammed al-Makdiszi jordániai radikális iszlamista vezetőt.

2011.07.29 11:17MTI

Makdiszi, polgári nevén Eszám al-Barkávi volt az egyik szellemi mentora Abu Muszab az-Zarkávi iraki al-Kaida-vezérnek, akit amerikai katonák 2006-ban megöltek.

A bíróság abban találta bűnösnek, hogy önkénteseket toborzott az afganisztáni tálibok számára. A hitszónok többször ült már börtönben, 1999-ben királyi amnesztiával szabadult. Rajta kívül most három másik jordániai szélsőségest is elítéltek - egyet távollétében - két és fél évtől öt évig terjedő szabadságvesztésre. Egy arab nyelvű honlapon Makdiszi a keresztények és a síiták ellen uszított. Ott tette közzé az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat májusban Pakisztánban megölt vezetőjének, Oszama bin Ladennek több írását is.

Zarkávi 1991-ben ismerte meg őt.

Az ammáni Szarka előváros bűnözői köreiből jövő terroristára nagy hatással voltak Makdiszi előadásai. Később, amikor Zarkávi az amerikai megszállás alatti Irakban túszokat fejezett le, és civilek között rendezett vérfürdőt, Makdiszi elhatárolódott egykori tanítványától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.