Szakértők mondják

Az oslói bombát Líbia miatt kapták

Vezető orosz politikai szakértők szerint a hét ember életét kioltó robbantásra úgy lehet tekinteni, mint egy válaszra Norvégia részvételéért a Líbia elleni NATO vezette katonai hadjáratban.

2011.07.23 22:57ma.hu

Pénteken két különböző helyszínen 92 embert öltek meg Norvégiában. Heten a norvég főváros kormányzati negyedében történt robbantásban, 85-öt pedig agyonlőttek egy nyári táborban, Utoya szigetén, Oslóhoz közel.

Norvégia, mely NATO tag, célpont lehet, köszönhetően a Líbia elleni katonai hadjáratban vállalt szerepéért – mondta az orosz szakértő, Szergej Oznobiscsev, a moszkvai Stratégiai értékelések Intézetének igazgatója.

Líbia február közepe óta áll a kormányerők és ellenzékiek kereszttüzében. A nemzetközi katonai művelet március 19-én kezdődött, a NATO tagok, többek között Franciaország, Nagy-Britannia, Kanada, Olaszország és Norvégia részvételével.

Szergej Oznobiscsev szerint a terrorista támadás végrehajtásához nem is volt szükség Tripoli közvetlen utasítására, hiszen számtalan ember áll készen arra, hogy véghez vigyen egy ilyen küldetést – akár csak azért, hogy megmutassa, a nyugati társadalmak nem is olyan biztonságosak, mint ahogyan az Európában látszik.

Egy másik vezető politikai szakértő, Viacseszláv Bilokrinickij, a Moszkvai Keleti Tanulmányok Intézetének szakembere szerint az európaiak egyre nagyobb számban veszik fel az iszlám vallást, és támogatnak szélsőséges szervezeteket, így az oslói robbantást is lehet egyfajta válasznak tekinteni a Líbia elleni NATO-akcióra.

A szakértők úgy vélik, hogy a terrorista támadás kapcsolatba hozható a világ legnagyobb terroristájának halálával, a U.S. Navy seals által kivégzett Osama bin Laden meggyilkolásával.

A militáns megtalálta a legkevésbé védett országot, mivel Norvégia még sosem tapasztalt hasonló támadást ezelőtt – vélte Bilokrinickij

A szakértők azt a forgatókönyvet nem vették számításba, hogy a robbantó esetleg szellemi rendellenességben szenved, és ezt vezette a robbantáshoz.

A norvég rendőrség szerint a kormányzati negyedben történt robbantás és az Utoya szigeten végbement tömegmészárlás összefügg. Noha még egyetlen szervezet sem vállalta egyiket sem magára. Mindenesetre a tettes, akit elkaptak, mindössze 21 évet kaphat a közel 100 ember meggyilkolásáért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.