Kik állhatnak a norvég robbantás mögött?

Az Al-Kaidának mindegy, kit robbant...

Miért pont Norvégia? Az északi ország számos NATO műveletben vesz részt - Líbiától egészen Afganisztánig, továbbá a Mohamed-karikatúrák is az okok között találhatók...

2011.07.22 23:11ma.hu

Pokolgép robbant péntek délután Norvégia fővárosának centrumában. Órákkal a belvárosban történt robbantást követően, mely során heten meghaltak, 15-en pedig komoly sérüléseket szenvedtek, a szakértők arra keresik a választ, miért éppen egy nyugodt ország, Norvégia került a célkeresztbe. Noha erre számtalan indok vezethetett, valójában bekövetkezett a legfélelmetesebb.

Egyes szakértők szerint kézenfekvő magyarázat lehet a NATO tagságból eredő, számos fegyveres konfliktusban való részvételre a merénylet. Felelős egy líbiai csoport, vagy pusztán egy rakás iszlamista. Számos politikai elemző viszont konkrétan Kadhafival hozza összefüggésbe a robbantást, aki ígéretet tett arra, hogy megtorolja Európán a NATO líbiai beavatkozását.

Robin Simcox kutató szerint azonban Norvégia kiváló célpont az olyan szervezetek számára, mint amilyen az Al-Kaida. Szerinte a legrosszabb, ami történhetett, az egy norvég merénylet. „Ez az az ország, amelyre a legkevésbé számítottunk, hogy terroristák célpontjává válik. Azonban igazolja azt a félelmünket, hogy ez a fajta terrorizmus nem válogat: nincs olyan célpont, ami ne lenne jó az Al-Kaidának.”

Az olyan országok, mint Norvégia vagy Svédország kifejezetten könnyű préda a terroristáknak – véli Gerard Batten brit EP-s képviselő. Szerinte az olyan városokhoz képest, ahol eddig robbantgattak, mint London vagy Párizs, könnyebb célpontok után néznek – kicsi országok, toleráns társadalmak, másfajta biztonság. A támadás továbbá könnyen kapcsolatba hozható a Mohamed-karikatúrákkal is, melyeket újranyomtak egy norvég lapban. Noha a dán titkosszolgálat sikeresen előzött már meg terrorista akciót Koppenhágában, a norvégok számára ez nem volt intő jel.

Míg a norvég rendőrség nyomoz a halálos áldozatokat követelő robbantás és lövöldözés miatt, a helyiek szerint az iszlám-ellenes hangulat emelkedni látszik Európa egyik legbékésebb országában.

Mindenesetre egy békés országban történő robbantás és lövöldözés után nagyban átértékelődik a migráció. Sokan úgy vélik, hogy az eset után, nem csak Norvégiának, hanem az Európai Uniónak is át kell értékelni a multikulturalizmus kereteit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.