Támogatásra számítanak a szomáliai lázadók

Pusztít az aszály: segítséget kérnek az al-Kaida szövetségesei

Nemzetközi segítséget kért szerdán a pusztító aszály következményeinek enyhítésére a Dél-és Közép-Szomáliát irányító, s az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal szövetségben álló as-Sabab mozgalom, amely pedig közel két évvel ezelőtt kitiltotta területéről a humanitárius segélyszervezeteket.

2011.07.06 18:31MTI

"A mozgalom egy új bizottságot hozott létre a szárazság, és az attól szenvedők problémáinak kezelésére. A bizottság terveket fog készíteni, és segítséget nyújt mindazoknak, akik kérik" - közölte az as-Sabab szóvivője, Sejk Ali Mohamud Rádzs.

"Ha valaki segíteni szeretne a szenvedőknek, akkor függetlenül attól, hogy muszlim vagy sem, felveheti a kapcsolatot a bizottsággal, amely hozzáférést biztosít majd az aszály által érintett zónákhoz" - fűzte hozzá Rádzs.
   
Az as-Sabab 2009-ben megtiltotta, hogy nemzetközi humanitárius szervezetek munkát végezzenek Szomáliában, iszlámelleneseknek mondva ezeket. Helyi elemzők szerint többek között annak köszönhető a tiltás feloldása, hogy az iszlamista mozgalom pénzszűkébe került, és nem tudja finanszírozni a háborús erőfeszítéseit.

A milícia ugyanis korábban komoly összegeket kért a segélyszervezetektől a regisztrációért, valamint a védelmük biztosításáért.
   
Az "Afrika szarvaként" is emlegetett területen hatvan év óta nem pusztított olyan súlyos aszály, mint az idén. Az élelmezési nehézségek és az erőszak terjedése miatt az utóbbi hónapokban több ezer szomáliai kényszerült elhagyni a hazáját.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint csak júniusban 54 ezren menekültek el a kelet-afrikai országból, főként Kenya és Etiópia irányába. Az ENSZ szerint körülbelül 2,8 millió ember szorulna segélyekre Szomáliában.
   
Az aszály elől nem csak az országhatárokon túlra menekülnek az emberek, de segítséget remélve megpróbálnak eljutni a kormány által kontrollált területekre is. Ezt azonban az as-Sabab igyekszik megakadályozni, mivel a Nyugat által támogatott kormányt "hitetlennek" tartja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.