Szerepét új eljárásban vizsgálják

Lengyelország: külön kezelik Jaruzelski ügyét

Az ügyben illetékes varsói körzeti bíróság úgy határozott: Wojciech Jaruzelski tábornok ügyét elkülönítik vádlott-társaiétól az 1970. decemberi lengyel tengermelléki munkáslázadás véres leverése miatt zajló perben, és szerepét külön eljárásban fogják vizsgálni.

2011.07.06 14:56MTI

Egy múlt pénteken nyilvánosságra hozott igazságügyi orvos szakértői vélemény szerint az agg tábornok, aki szerdán ünnepli 88. születésnapját, legkevesebb 12 hónapig egészségügyi okok miatt nem lesz képes részt venni a hadiállapot 1981. december 13-i bevezetése miatt ellene folyó másik per tárgyalásain.
   
Az egykori nemzetvédelmi miniszter, későbbi miniszterelnök és államfő limfómában - a nyirokrendszer sejtjeiből kiinduló daganatos betegségben - szenved, és nemrég kemoterápiás kezelésen esett át.
   
Az orvosi véleményt az 1970. decemberi események miatt zajló perre is kiterjesztették. Ezt a tíz éve folyó pert - amint május végén közölték - újra kell kezdeni egy újabb, már a második esküdt halála miatt.

Az újrakezdés miatt nemcsak az államügyész, hanem maga Jaruzelski is sajnálatát fejezte ki. Azt mondta, szeretné megérni az ítélethozatalt, mert a média már régen kimondta felette az ítéletet, és azt reméli, hogy a bíróság körültekintőbben fog eljárni.
  
1970 decemberében az akkori Lengyel Népköztársaság kormánya drasztikus áremeléseket jelentett be, ami miatt tüntetések robbantak ki a tengermelléken.  Gdansk, Gdynia, Szczecin és Elblag utcáin hivatalos adatok szerint a rendőrség és katonaság lövéseitől 44-en veszítették életüket, és több mint 1160-an megsebesültek.
   
A már a rendszerváltás után indult perben Jaruzelski mellett - aki az események idején nemzetvédelmi miniszter volt - a vádlottak padján ül a 77 éves Stanislaw Kociolek egykori miniszterelnök-helyettes és a lázadás leverését irányító három katonai parancsnok. A vádlottak, akik szabadlábon védekeznek, nem ismerik el bűnösségüket. Ha ez mégis bebizonyosodna, akár életfogytiglani börtönbüntetést is kaphatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.