Igyekezett figyelembe venni a pártok elképzeléseit

Tabukat darált le a belga miniszterelnök programja

Szinte minden belpolitikai tabut megtört a többi párt elé terjesztett programjával Elio Di Rupo, a kormányalakítással megbízott vallon szocialista pártelnök Belgiumban a helyi sajtó keddi értékelése szerint.

2011.07.05 10:34MTI

Az országban több mint egy éve tartották a választásokat, de csak most jutottak oda, hogy az új kormány alakítására érdemben gondoljanak.
   
Az alakítással másfél hónapja megbízott vallon politikus kiegyensúlyozott programot igyekezett összeállítani, amely a lehető legnagyobb mértékben figyelembe veszi a főbb pártoknak - az elmúlt egy év tárgyalásai során világosan körvonalazódott - elképzeléseit, illetve lehetővé teszi a flamand-vallon nézeteltérések miatt súlyosan megosztott ország egységének megőrzését is.
   
A legkényesebb kérdések, amelyekre a program válaszolni kíván, a választási és államreform, az illetékességi körök és jövedelmek régiók közti megosztása, valamint az ország gazdasági helyzete.

Az előbbivel kapcsolatban Di Rupo a Brüsszel környéki vitatott - flamand többségű - körzetek összevonását, de a bennük lakó franciaajkúak teljes körű választási lehetőségeinek megőrzését javasolja, továbbá a fő nehézségnek számító nyelvi igazságügyi problémák áthelyezését az államtanácstól az alkotmánybírósághoz.

A kijelölt miniszterelnök további 17,3 milliárd eurót csoportosítana át a már most is igen széles körű illetékességgel és bevétellel rendelkező régiókhoz, és növekedne azok adóügyi önállósága is. Javasol emellett szövetségi szinten egy szigorú gazdasági takarékossági programot is.
   
A sajtó szerint a program alkalmas arra, hogy komoly fejtörésre, továbbgondolásra késztesse a pártokat, de kérdés, hogy elegendő lesz-e a kormányalakításhoz szükséges szintű támogatás elnyerésére.
   
A flamand és vallon pártoknak - köztük a választási győztes, kulcsfontosságú Új Flamand Szövetségnek (N-VA) - a hét végéig kell reagálniuk az előterjesztésre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.