Szigorítanak az állampolgársági törvényen

Még nehezebb lesz új belgának lenni

Brüsszelben ismertté vált: a jövőben nehezebben lehet majd megszerezni a belga állampolgárságot az ország vezető pártjai által kötött egyezség nyomán.

2011.06.22 17:18MTI

Több hónapi intenzív tárgyalás után állapodtak meg erről a pártok, és mivel még folyik a törvényjavaslat finomhangolása, egy hónapba is beletelhet, mire a szövetségi parlament elé kerül - írta a De Standaard flamand újság honlapja.
   
A holland ajkú flamand és a francia nyelvű vallon pártok kivételesen azonos nevezőre jutottak a kényes kérdésben: "Az állampolgárság (kérdése) mindannyiunkat érinti. Ezért a lehető legjobb, hogy a két közösség egyetértésre jutott a szigorításról" - idézett egy politikust a De Standaard.
   
Ezzel végérvényesen megszűnik a csak pár évvel ezelőtt bevezetett, történetesen akkor az állampolgárság elnyerése felgyorsítását lehetővé tevő törvény, amely le akart számolni az eljárást mesterségesen akadályozó gyakorlattal.
   
A jövőben a belga állampolgárság felvételének három útja lesz. A rövidített eljárásban a jelöltnek bizonyítania kell, hogy öt éve legálisan él Belgiumban, a három hivatalos nyelv (holland, francia és német) egyikét tökéletesen bírja, amit egy úgynevezett állampolgársági tanfolyam elvégzésével igazolhat. De elfogadják azt is, ha legalább 400 órányi szakmunkásképzésen vett részt vagy egy esztendőt töltött állásban.
   
A hosszabb eljárás szerint a jelöltnek 10 évet kell az országban legálisan eltölteni, a kérvény benyújtását megelőző öt évben pedig legalább két évig teljes munkaidőben dolgoznia.
   
A harmadik lehetőség azokra vonatkozik, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, tudósok, sportolók vagy művészek. Ennek feltételei azonban olyan pontosan körülírtak, hogy csak roppant szűk kör élhet e lehetőséggel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.