A kötelező sorkatonaság megszűnt

Új korszak a német hadsereg történetében: jönnek az önkéntesek

Új korszak kezdődött hétfőn a német hadsereg történetében hétfőn az első önkéntes katonák fogadásával.

2011.07.04 15:49MTI

Thomas de Maiziere védelmi miniszter személyesen üdvözölte Berlinben az első önkénteseket, akik az általános hadkötelezettség július elsejei hatállyal történt megszüntetése után jelentkeztek a hadsereg kötelékébe.
   
A német kormány korábbi döntése értelmében végérvényesen megszűnt a korábban már 6 hónapra lerövidített, kötelező katonai szolgálat. A tervek szerint a hivatásos haderőt önkéntes katonai szolgálat egészíti ki, amely 12-től 23 hónapig terjedhet.
   
Hétfőn 3419 önkéntes jelentkezett katonának, a jelentkezők között 44-en voltak a gyengébb nem képviselői közül.
   
A hadseregben októberig még további mintegy 1500 önkéntesre számítanak. Nagy érdeklődés esetén ez a szám tovább növekedhet - közölték szakértők. Hozzátették ugyanakkor: csak négy vagy öt év múlva mérhető le igazán, hogy a kötelező katonai szolgálat eltörlése és az önkéntes rendszer bevezetése siker- vagy kudarctörténet lesz-e.
   
Természetesen az ország védelmének oroszlánrésze a hivatásos haderőé, amelynek státusa az új korszakkal sem változik. Ezt a csaknem 200 ezres hivatásos haderőt egészítették ki mostanáig a kötelezően katonai szolgálatot teljesítő fiatalok, mostantól pedig szerepüket az önkéntesek veszik át.
   
A haderőreform régóta napirenden van Németországban. Annak elindítója a doktori disszertációja körüli plágiumbotrányba belebukott korábbi védelmi miniszter, Karl-Theodor zu Guttenberg volt, a feladatot pedig az utód, Thomas de Maiziere vette át.
   
Az új védelmi miniszter május közepén ismertette a reformmal kapcsolatos elgondolásait, és ennek kapcsán mindenekelőtt azt, hogy kisebb, olcsóbb és korszerűbb hadsereget tervez. A létszámot 170 ezerre csökkentik, és ehhez jönnek még az önkéntesek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.