Egy jelentés az orosz félre hárítaná

Szmolenszki légikatasztrófa: ki a felelős?

Oroszországra hárítja a fő felelősséget a lengyel kormánygép 2010. április 10-i, szmolenszki katasztrófájáért a lengyel ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) párt "saját" vizsgálati jelentése.

2011.06.29 17:51Révuti Norbert

A "fehér könyv", vagyis a pártjelentés első részét szerdán hozta nyilvánosságra Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnök pártja. Az oroszországi Szmolenszk mellett, leszállás közben, sűrű ködben lezuhant gépen életét vesztette a pártelnök ikertestvére, Lech Kaczynski akkori államfő és a többi 95 utas, köztük politikai, katonai, egyházi vezetők, jeles közéleti személyiségek.
   
A 160 oldalas anyag - mint a PiS parlamenti vizsgálóbizottságának vezetője, Antoni Macierewicz szerdai varsói sajtóértekezletén elmondta - elsősorban a küldöttség katyni (Katiny) látogatásának előkészítésére és a katasztrófát követő kormányzati intézkedésekre vonatkozóan tartalmaz tényeket és megállapításokat. A következtetések levonása a pártjelentés két hónap múlva esedékes második részére marad.
   
A fehér könyv az orosz Államközi Repülésügyi Bizottság (MAK) januári jelentésének ellensúlya kíván lenni. Az orosz vizsgálat a katasztrófáért nagyrészt a lengyel felet tette felelőssé. A hivatalos lengyel kormányzati vizsgálat a napokban készült el, de a nyilvánosságra hozatallal megvárják az idegen nyelvű fordításokat.
   
A PiS párt "fehér könyve" egyebek között elmarasztalja az oroszokat a Szevernij katonai repülőtér silány állapotáért, végzetesen rossz megvilágításáért. Emellett azt állítja, hogy a lengyel pilóták a repülőtérről hibás térképeket kaptak az orosz légiirányítóktól, akik téves adatokat adtak meg nekik, amelyekből a lengyelek azt gondolhatták, hogy minden rendben van.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.