Radioaktív víz szivárgott a talajba

Sugárzásmérőket osztanak a fukusimai gyerekeknek

A japán Nukleáris és Ipari Biztonsági Hivatal közölte: több tonna radioaktív víz szivárgott a talajba a sérült fukusimai atomerőműből.

2011.06.28 10:22MTI

A Tokiótól 240 kilométerre található part menti városban mintegy 15 tonna, alacsony szinten sugárzó víz szivárgott a talajba egy sérült tartályból.
   
Az atomerőmű működtetője (TEPCO) elmondta, hogy a szivárgás okát még vizsgálják, de a helyi idő szerint kedd dél körül felfedezett sérülést megszüntették.
   
A tartályokban hatalmas mennyiségű szennyezett víz gyűlt fel, miután lehűtötték a március 11-ei földrengés és szökőár következtében megrongálódott reaktorokat. A TEPCO a radioaktív folyadék sugármentesítésével próbálkozik - több-kevesebb sikerrel.
   
Eközben Fukusimában mintegy 34 ezer, 4 és 15 év közötti gyereknek osztanak ki sugárzásmérőket szeptemberben. Az elhúzódó nukleáris válság hosszú távú egészségügyi kockázatokkal fenyeget, így szükség van a legkisebbek védelmére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.