Történelmi igazság a maga teljességében?

Román tankönyvből tanulják a történelmet a moldovai iskolások ősztől

Mihail Steahtitchi oktatási miniszter bejelentette: Moldovában ősztől változni fog a történelemoktatás, amelyhez Romániából kapnak tankönyveket.

2011.06.27 18:53MTI

A moldovai iskolákban megszűnik a hazai és világtörténelem oktatását egységként kezelő integrált történelem tantárgy, s helyébe lép a románok történelmének oktatása, illetve a világtörténelem, amelyek tankönyveit Romániában készítik.

Az iskoláknak szükségük van ezekre a tankönyvekre, hogy a maga teljességében ismerjék a történelmi igazságot - mondta a moldovai miniszter.
   
Az integrált történelmet 2003-ban vezették be a moldovai iskolákban, s 2006 óta minden iskolában tanítják. Bevezetése előtt a románbarát Kereszténydemokrata Néppárt tiltakozó akciókat szervezett, mert a hatóságok a román nyelv és a románok történelme tantárgyak nevét moldovai nyelvre és Moldova történelmére akarták változtatni.

A kormány akkor kompromisszumos megoldást fogadott el, s bevezette az integrált történelem tantárgyat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.