Munkások, pásztorok és diákok vöröslenek együtt

Több mint nyolcvanmillió kommunista egyesül párttá Kínában

A párt központi bizottságának szervezési osztálya szerint meghaladta a 80 milliót a Kínai Kommunista Párt (KKP) tagjainak száma.

2011.06.24 15:54MTI

A Törökország lakosságánál nagyobb, de Németországénál még valamivel kisebb szám a tavalyi év végi állapotot tükrözi. 2010-ben több mint 3 millióan csatlakoztak a KKP-hoz, s így lett 80,27 milliós a tagság - közölte Vang Csing-feng (Wang Qingfeng), a szervezési osztály helyettes vezetője.
   
A statisztika szerint az újak meghatározóan két társadalmi csoportból jöttek: egyrészt a felsőoktatás hallgatók, másrészt a közvetlen termelésből, vagyis az ipari munkások, földművesek, pásztorok és vándormunkások köréből. Ők negyven százalékát alkotják az újonnan felvetteknek.
   
A KKP-ba tavaly több mint 21 millióan kérték a felvételüket, ami az előző évhez viszonyítva 861 ezer fővel több. A KKP tagságának összetételéről Vang a tájékoztatóján elmondta: kicsivel 18 millió felett vannak a nők és 5,3 millióan tartoznak valamelyik nemzeti kisebbséghez.

A munkások száma megközelíti a 7 milliót, míg a legnagyobb - 24,5 milliós - csoportot a földművesek, pásztorok, halászok alkotják. A diákok száma 2,5 millió körül van.
   
2010-ben 32 ezren távoztak a pártból, vagy azért mert kizárták őket, vagy azért mert tevékenységük, viselkedésük miatt erre kényszerültek - tudatta Vang, aki arról számolt be, hogy mind a közszférában, mind a magánszférában megfigyelhető a párttagság számának bővülése. A falvak 99,9 százalékában megtalálhatók a pártszervezetek - hangzott el.
   
A pártbizottságok jelenleg folyó országos - több szintű - választásai során "zéró toleranciát" alkalmaznak azokkal szemben, akik nem tiszta eszközökkel igyekeznek pozícióhoz jutni - hangoztatta Vang.
   
A 90. születésnapjához közeledő Kínai Kommunista Párt a világ legnagyobb politikai pártja, amely ezekben hetekben elsősorban azt sulykolja, hogy a párt (vezetése) nélkül Kína nem tartana ott, ahol tart, mind gazdasági növekedését, mind nemzetközi befolyásának erősödését tekintve.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.