Nem csak a politikai foglyokra vonatkozik

Újabb általános amnesztia Szíriában

Újabb általános amnesztiát rendelt el Bassár el-Aszad szíriai elnök.

2011.06.21 13:12MTI

Az elnöki kegyelem a június 20. előtt elkövetett összes bűncselekményre vonatkozik - közölte kedden a Szana állami hírügynökség.
   
Aszad elnök, akinek rendszere ellen március közepe óta tüntetések sorozata zajlik Szíriában, május utolsó napján kegyelemben részesítette azokat, akiket politikai okokból börtönöztek be, beleértve a betiltott Muzulmán Testvériség mozgalom tagjait.
   
Jogvédők ugyanakkor rámutattak: az amnesztia meghirdetése óta nagyjából 500-an kerültek ki a börtönökből, miközben egyes becslések szerint a tiltakozások kezdete óta több mint tízezer embert vettek őrizetbe a hatóságok.
   
Közben kedd délelőtt több tízezren tüntettek a szíriai főváros, Damaszkusz központjában Aszad elnök mellett. A Szana jelentése szerint a tömeg azért vonult az utcára, hogy támogatásáról biztosítsa az államfő előző nap bejelentett reformterveit.
   
Aszad beszéde után Szíria több városában is tiltakozó megmozdulások voltak, és a nemzetközi közösség részéről is "kevéssé meggyőzőnek" nevezték az államfő ígéreteit.

Az elnök az amnesztia kiterjesztése mellett többek között azt ígérte, "nemzeti párbeszéd" indul, és módosítják a szíriai alkotmány 8. cikkelyét, amely kimondja, hogy az 1963 óta egyeduralkodó Baasz párt az állam és a társadalom vezető ereje. Ennek az alkotmányos rendelkezésnek az eltörlése az ellenzék egyik fő követelése.
   
A rendszerellenes tüntetések kirobbanása óta több mint 1300 civil vesztette életét Szíriában a tiltakozó megmozdulások leverése során.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.