Oxigénhiányos állapotban találták a csecsmőt

Komplikációk egy II. kerületi otthonszülésnél, a csecsemő túlélte

Feljelentés-kiegészítést rendel el a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) annak vizsgálatára: terhel-e valakit büntetőjogi felelősség egy otthonszülés során kialakult komplikáció miatt.

2010.05.18 19:30MTI

Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél Geréb Ágnes otthonszülést pártoló orvos is jelen volt. A BRFK tájékoztatása szerint hétfőn az éjszakai órákban a mentőszolgálat munkatársait egy otthonszülés során bekövetkezett komplikációhoz riasztották egy fővárosi, II. kerületi lakáshoz. A mentősök a helyszínen egy oxigénhiányos állapotban lévő újszülöttet láttak el, majd életveszélyes állapotban egy gyermekklinikára szállították.

A mentőegység tagjai kórházba kívánták szállítani a csecsemő édesanyját is, aki azonban ezt megtagadta, ezért rendőri segítséget kértek. A kiérkező rendőrök a lakásba nem tudtak bejutni, abban mozgást nem észleltek, ezért a mentőszolgálat munkatársaival történt egyeztetést követően a helyszínről távoztak - közölte a rendőrség. A rendőrség az eset kivizsgálása érdekében kedden feljelentés-kiegészítést rendelt el, amelynek keretében tisztázzák, hogy terhel-e valakit büntetőjogi felelősség a szülés során kialakult komplikációk kapcsán.

Az MTI úgy tudja, az otthonszülésnél Geréb Ágnes otthonszülést pártoló orvos is jelen volt.

Az otthonszülést népszerűsítő Geréb Ágnes ellen tavaly novemberben kezdődött meg három bűncselekmény miatt a büntetőper a Fővárosi Bíróságon.

A szülész-nőgyógyász végzettséggel rendelkező Geréb Ágnest foglalkozásától korábban eltiltották. A tervezett otthonszüléseknél azonban bábaként tevékenykedő nő azért került bíróság elé, mert a vád szerint általa "kísért" szülések során maradandó károsodást szenvedett egy csecsemő, egy meghalt, egy nő pedig "kivérzett állapotba" került.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.