Súlyos hibák a bába jegyzőkönyvében

Koncepciós per áldozata Geréb Ágnes?

Súlyos hibák kerültek Geréb Ágnes szülészorvos büntetőperének novemberi tárgyalásáról szóló jegyzőkönyvbe - írta az Index hírportál és Ábrahám László ügyvédre hivatkozva a Népszabadság keddi számában.

2010.04.06 08:23Népszabadság

Az Index megjegyzi, hogy az esetről hangfelvétel készült. "Praxisomban ilyen komoly következményekkel járó mulasztással még nem találkoztam" - nyilatkozta a Népszabadságnak az ügyvéd. Elmondta: a jegyzőkönyv kulcsfontosságú. Ha fellebbviteli szakba kerül az ügy, a bíróság csak ebből tud tájékozódni.

Az ügyvéd szerint már a vád egyediessége és a jegyzőkönyv "elírásai" miatt is fennáll az a lehetőség, hogy Geréb Ágnes koncepciós per áldozata lesz, és esetével a szülészeti-nőgyógyászati lobbinak engedelmeskedve példát statuálnak az otthon szülést választóknak.

Az Index emlékeztet, hogy a Geréb Ágnes elleni per anyagait 2009 novemberében egyesítették a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). A foglalkozásától eltiltott, ezért az otthonszüléseknél évek óta asszonytársi segítőként közreműködő szülésznőt maradandó fogyatékosságot, illetve halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetéssel vádolták. A PKKB azonban úgy ítélte, hogy az egyik cselekmény emberölésként is minősíthető.

Az Index és a Népszabadság is azt írta, hogy a vádlott perceken át sorolta érveit a vádirat legfontosabb pontja ellen, ám a jegyzőkönyvben mindebből egy szó sem szerepel. A hírportál azt írta: a jegyzőkönyvhöz mellékelt, Geréb Ágnes nyilatkozatának végét tartalmazó oldalain egyetlen rövid bekezdés szerepel arról, hogy az általa alkalmazott, a vádirat szerint ismeretlen műfogás hol szerepel a szakirodalomban.

A történtek megítélése szempontjából kulcsfontosságú mondatok leirata azonban teljesen kimaradt a jegyzőkönyvből. A vádiratról szóló nyilatkozata végeztével Geréb Ágnest megkérdezte a bíró, Szabó Noémi Anna, hogy hozzájárul-e a nyomozás során – még tanúként – tett vallomása felolvasásához.

A vádlott nemmel felelt, mert szavait a rendőrök szerinte félreérthetően jegyzőkönyvezték. A későbbi szakértői vélemények Geréb Ágnesre nézve leginkább terhelő részei pont ezen a félreérthető részen alapultak. A bírónő ennek ellenére felolvasta a vallomását - olvasható az Index.hu-n.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.