Négy embert gyanúsít a Nemzeti Nyomozóiroda

Illegális őssejtterápiák egy magyar magánklinikán

Illegálisan végzett őssejtterápiák miatt indított büntetőeljárást tegnap két magyar és két külföldi állampolgár ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda.

2009.07.28 14:06HavariaPress

A nyomozók éppen egy újabb beavatkozás előtt fogták el a gyanúsítottakat egy budapesti egészségügyi intézményben, ezt követően több, fővárosi és dél-magyarországi helyszínen tartottak házkutatást. A négy gyanúsított részleges beismerő vallomást tett.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a közelmúltban jutott olyan információk birtokába, hogy egy amerikai állampolgár 2007 óta őssejtkutatásokat végez egy hazai magánklinikán, egy magyar irányítású őssejtkutató labor és a klinika szervezésében, anyagi ellenszolgáltatás fejében; a páciensek egy-egy kezelésért általában 25 ezer dollárt vagy ötmillió forintot fizettek. A kezelésekhez szükséges dózisokat a gyanú szerint egy ukrán nő készítette el, amikhez az őssejteket abortumokból nyert ki.

A pácienseknek beadott készítményeket azonban sem embereken, sem állatokon nem tesztelték, hatásuk ismeretlen volt; a terápia alkalmazásához sem a szükséges szakhatóság, sem pedig az Egészségügyi Tudományos Tanács szakbizottságának engedélyét nem szerezték be. A gyanú szerint a két külföldi tevékenységét egy magyar állampolgárságú férfi is segítette, aki az őssejteket tartalmazó hűtőedények szállításában, a vérminták bevizsgáltatásában és a kezelendő betegek szállításában segédkezett.

Az elkövetőket e hét hétfőn egy budapesti egészségügyi intézményben fogták el, éppen akkor, amikor egy újabb beteggel kapcsolatos beavatkozásra készültek. A tettenérés helyszínén helyszíni szemlét, az elkövetők lakhelyein több házkutatást tartottak, ezek során különféle céges okiratot, számítástechnikai adathordozót, számítógépet és egyéb tárgyi bizonyítékot foglaltak le.

Az ügyben összesen négy embert gyanúsítottak meg, emberi test tiltott felhasználásával, amit az érintettek üzletszerűen és bűnszövetségben követtek el. A Nemzeti Nyomozó Iroda mind a 4 gyanúsított esetében előterjesztést tesz a Fővárosi Főügyészség felé az előzetes letartóztatások elrendelésének indítványozására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.