120 napot kapnak

Obama ma bejelenti az embrionális őssejtkutatásra vonatkozó tilalom feloldását

Barack Obama hétfőn bejelenti az embrionális őssejtkutatás szövetségi finanszírozására vonatkozó tilalom feloldását - mondták el az amerikai elnök tanácsadói.

2009.03.09 07:38MTI

Obama 120 napos határidőt fog szabni az országos egészségügyi intézetnek arra, hogy kidolgozzák az őssejtkutatás szövetségi költségvetésből való finanszírozásának jövőbeli szabályait - mondta vasárnap Harold Varmus, az amerikai elnök tudományos ügyekben illetékes tanácsadója.

A tudomány az őssejtkutatástól remél áttörést egyes súlyos betegségek gyógyításában. Az egynapos embrióból kinyert őssejtek gyakorlatilag nem halnak el, s bármilyen sejt kifejlődhet belőlük. Felhasználhatják őket többek között a gerincvelő pótlására, Parkinson-kórban szenvedők agysejtjeinek regenerálására vagy fiatalkori cukorbetegség ellen. Miután azonban az őssejtek kinyeréséhez el kell pusztítani az embriót, a kutatások ellenzői az abortuszhoz hasonlítják az embrionális őssejtkutatást, gyilkosságot emlegetve.

Az előző elnök, George Bush 2001-ben - részben konzervatív keresztény támogatói felé tett gesztusként - úgy rendelkezett: nem lehet központilag támogatni az embrionális őssejtkutatásokat. Azt szorgalmazta, hogy a tudósok az őssejtek kinyerésére keressenek olyan új módszereket, amelyekkel nem tesznek kárt embriókban.

Az elmúlt nyolc évben tehát az Egyesült Államokban a központi költségvetésből nem lehetett forrást szerezni olyan őssejtekkel való kutatáshoz, amelyeket embrióból nyertek ki, Barack Obama ezen változtat az elnökválasztási kampányban tett ígéretének megfelelően.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.