Milliárdok

Ennyibe fog kerülni az Andrássy úti épület felújítása

Kiderült, mennyi pénzt kell költeni a felújításra. Mielőtt tippelne, eláruljuk, hogy a tűz és az oltáshoz használt több ezer köbméternyi víz nemcsak a tetőszerkezetben, de az egész épületben komoly károkat okozhatott.

2014.07.16 20:35MTI
MTI Fotó: Lakatos Péter

Helyre lehet ugyan hozni a kedden súlyos tűzkárokat szenvedett Kodály köröndi vasutas házat, azonban ez több milliárd forintba fog kerülni, hiszen a tűz és az oltáshoz használt több ezer köbméternyi víz nemcsak a tetőszerkezetben, de az egész épületben komoly károkat okozhatott - mondta Nagy Bálint építész, aki 10 évvel ezelőtt, még a VI. kerületi önkormányzat megbízásából készítette el a ház homlokzatának felújítási terveit.

"Amikor én a terveket elkészítettem, még nem volt annyira rossz állapotban ez a ház, a négy Kodály köröndi épületből ez és a szemközti hármas voltak a legjobb állapotban" - fejtette ki a szakember.

Az építész irodáját korábban a négy épület homlokzat-rekonstrukciójának tervezésével bízta meg a VI. kerület főépítésze, de az elkészült tervek végül nem valósultak meg.

Nagy Bálint elmondta, hogy építészeti szempontból semmi akadálya nincs a ház teljes rekonstrukciójának. "Az általunk 10 évvel ezelőtt elkészített tervdokumentáció alapját is egy úgynevezett orthophoto-eljárásra épült részletes felmérés adta, ami azt jelenti, hogy az épület teljes homlokzatát lefényképeztük és ezt utána 3D eljárással megrajzoltuk, tehát az eredeti állapotnak megfelelő rajzok rendelkezésre állnak" - tette hozzá.

Ilyen módon, a műemlékvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett fel lehet újítani az épületet, ám ez hatalmas munka lesz, amit egészen az alapok ellenőrzésével kell majd kezdeni, "mert amit a tűz meghagyott, azt a víz elintézte".

Nagy Bálint elmondta azt is, hogy a tűz azért terjedhetett el ilyen gyorsan, mert elbontották a padláson belüli tűzgátló falakat. "Jó kérdés az, hogy kik, és kinek az utasítására bonthatták el ezeket, de az biztos, hogy ilyet építész nem rajzol le és egy hatóság sem engedélyez" - hangsúlyozta. Hozzátette: ha meglettek volna a tűzgátló falak, lényegesen kevesebb kár keletkezett volna az épületben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.