Nem őket kell hibáztatni

Ároktői banda - Igazságügyi szakértői kamara: a szakértők túlterheltek voltak

A Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara szerint az "ároktői ügy" kapcsán nem a szakértőket kell büntetni, mivel a problémát az okozta, hogy a DNS-szakvéleményt készítő szakértők túlterheltek voltak a túlszabályozottság miatt.

2013.10.14 14:52MTI

A kamara az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta: "az utóbbi időben egy különös büntetőügy kapcsán megfogalmazódni látszik, vagy legalább is erre utalnak jogi és politikai állásfoglalások, hogy az igazságügyi szakértés is felelős az ügy elhúzódásában és egyre kínosabbá válásában".

A köztestület szerint az alapvető probléma, hogy a DNS-szakvéleményt készítő állami intézmény a túlszabályozottság miatt túlterheltté vált, vagyis a hiba nem a szakértőben, hanem a szakértői szervezetben, annak is a szabályozottságában van.

Ezért is indokolatlan a minden szakértőt egységesen büntető szankciókkal fenyegető eljárási szabályozás gondolata - hangsúlyozták.

A közleményben rámutattak arra, hogy a leterhelt szakértői intézmény mellett léteznek még kihasználatlan "DNS-vizsgálati kapacitások" (például orvosi egyetemek, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó laboratórium), s kapacitásnöveléssel a probléma legnagyobb része megoldható.

Az igazságügyi szakértői kamara ismételten felajánlotta közreműködését, hogy megoldják a problémát, s a jogalkotókat arra biztatták: többször vegyék igénybe a kamara segítségét. Távlatilag pedig partnerek kívánnak lenni abban, hogy olyan szakértői szervezet és szabályozás jöjjön létre az országban, "amely az igazságszolgáltatást szakmailag színvonalas szakvéleményekkel, határidőre, pártatlanul és az állam számára gazdaságilag nem megterhelő módon szolgálja ki" - írták.

A rendőrség október 5-én, szombaton tette közzé, hogy előző éjjel megszökött a házi őrizetből az ároktői banda két tagja. A 26 éves R. Henriket és az 51 éves id. R. Elemért a svájci Oftringenben fogták el október 9-én. Azt, hogy miként menekültek el Magyarországról, még vizsgálja a rendőrség. Kiadatásuk érdekében a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak kell intézkednie.

Az ügyészség szerint a hattagú ároktői banda 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt rá gátlástalan, embertelen módon 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben és vidéken. Két idős ember belehalt sérüléseibe, a vádhatóság szerint több másik esetben is megállapítható az emberölés kísérlete.

A banda tagjainak ügyében lassan öt éve folyik a büntetőeljárás, ezen belül az elsőfokú büntetőper két éve. Perbeszédében az ügyész néhány hete öt vádlottra javasolta tényleges életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.