Főszámvevő, könyvelő

Győri egyházmegyei per - börtönt kért az ügyész, felmentést az egyik védő

Az egyház bizalmi elvre épül, ezt használták ki a vádlottak éveken keresztül - szólt az ügyész érvelése.

2013.05.03 12:47MTI

Börtönbüntetés kiszabását kérte a győri egyházmegye volt főszámvevőjére és könyvelőjére az ügyész pénteken, a Győri Törvényszéken. A főszámvevőt különösen nagy, a könyvelőt jelentős értékre, folytatólagosan elkövetett sikkasztásban kérte elmarasztalni.

A vádirat szerint az elkövetési érték félmilliárd forintos, amelynek a tizede nem térült meg. Az egyház bizalmi elvre épül, ezt használták ki a vádlottak éveken keresztül - szólt az ügyész érvelése, amely kitért arra is, hogy a két alkalmazott munkája felett senki nem gyakorolt kontrollt.

Ismertetése szerint az elkövetési érték 497 millió forint volt, az összeg 55 millió kivételével megtérült. A perben szereplő három tétel közül kétségeit hangoztatta azzal kapcsolatban, hogy a püspök, akinek a kezében ezek a döntések összpontosultak, jóváhagyta egy balatoni panzió megvásárlását, miközben egyértelmű volt, hogy hiányzik az egyházi vezető igenje a templomfelújításokra kiutalt összegek mögül.

Mint megemlítette, maga az egykori főszámvevő is elismerte, sokszor azért nyúlt az egyházi kaszába, mert "megsajnálta" a hozzá forduló, a munkákhoz forrást kereső papokat. Szólt arról is: a vádak harmadik nagy csoportját azok az összegek adják, amelyeket például tiszteletdíjként, bérként, kölcsönként fizettek ki. Ezek kapcsán megemlítette: a másodrendű vádlott is kapott ilyen összegeket, neki pedig elemi érdeke volt, hogy fizetése mellett többletbevételhez jusson, hiszen banktartozására havi 300 ezer forintos törlesztőrészletet kellett fizetnie.

A volt főszámvevő jogi képviselője azt hangoztatta: a férfi mindvégig íratlan szabályok alapján volt kénytelen eljárni munkája során, miközben a győri megyés püspök nem irányította, ellenőrizte a tevékenységét. A másodrendű vádlott védője bizonyítottság hiányában kérte védence felmentését, mondván, a nő mindvégig abban a tudatban volt a főszámvevő közlése alapján, hogy a püspök jóváhagyta az általa megtett utalásokat.

"Mindig az egyház érdekeit kívántam szolgálni" - mondta az utolsó szó jogán az egykori főszámvevő, hozzátéve: nem azt akarta, ami végül az ügyből kikerekedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.