A gyilkosság felbujtója ismeretlen maradt

Vádat emeltek a Fenyő-gyilkosság ügyében

Vádiratot nyújtott be kedden a Fővárosi Főügyészség Jozef Rohác és társa ellen előre kitervelten elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény miatt.

2013.03.19 10:28MTI

Az ügyészségi közleményében azt írták: a vádirati tényállás szerint Jozef R. 1998. február 11. előtt egy ismeretlentől megbízást kapott Fenyő János megölésére. Jozef R. a megbízást elfogadta, és vállalta a gyilkosság végrehajtását, amelynek megszervezésébe és előkészítésébe Ladislav T.-t és Jozef H.-t is bevonta.
   
Az ügyészség szerint Jozef Rohác és Ladislav T. a cselekmény végrehajtásához egy géppisztolyt, valamint lőszereket és hangtompítót szereztek be, továbbá Jozef H.-val együtt huzamosabb időn át követték Fenyő Jánost, hogy feltérképezzék a mozgását és az általa rendszeresen használt útvonalakat.
 
A vádlottak 1998. február 11-én 16 óra körül gépjárművel a budapesti II. kerületi Törökvész utca 30/a szám alatti Vico-székházhoz mentek, és a közelében, az autóban ülve várakoztak. Miután a médiavállalkozó elindult, követték a kocsiját.
   
Fenyő János 18 óra előtt néhány perccel megállt a II. kerületi Margit utcában a piros lámpánál, a körúttól mintegy 25 méterre. A vádlottak és Fenyő János autója között néhány kocsi volt. A vád szerint Jozef Rohác a tilos jelzés miatt feltorlódott forgalmat kihasználva, a fegyvert a kabátja alá rejtve kiszállt a gépjárműből. Előregyalogolt, és a hangtompítós géppisztollyal egy-másfél méterről két sorozatlövést adott le a vállalkozóra. Rohác elmenekült, Fenyő János néhány percen belül a helyszínen meghalt.
 
A Fővárosi Főügyészség Jozef Rohácot és Ladislav T.-t - utóbbit bűnsegédként - előre kitervelten elkövetett emberölés bűntettével és társtettesként elkövetett lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés bűntettével vádolja. Jozef H. és az ismeretlen felbujtó ügyét elkülönítették.
   
Az ügyészség a Fővárosi Törvényszékre nyújtotta be a vádiratot.
   
Az MTI március elején számolt be arról, hogy Jozef Rohácot a Fenyő-gyilkosság mellett az ugyancsak 1998-ban elkövetett Aranykéz utcai gyilkossággal kapcsolatban is gyanúsítottként hallgatták ki. Az M1 Híradója arról számolt be, hogy a nyomozók szerint 1998-ban P. Tamás megrendelésére Jozef Rohác robbantott fel egy Polski Fiatot Budapest belvárosában. A merényletben négy ember halt meg, köztük az olajügyeket jól ismerő és a rendőrséggel korábban együttműködő - Boros Tamás néven ismert - Boros József Károly vállalkozó.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.