A döntés nem jogerős

Felmentették a korrupcióval vádolt gyulai vámost

Felmentette a hivatali vesztegetés és a befolyással üzérkedés vádja alól a Szegedi Ítélőtábla szerdán azt a pénzügyőrt, akit első fokon hat év börtönbüntetéssel sújtott a Gyulai Törvényszék.

2013.01.23 12:16MTI

A döntés nem jogerős. A jelenleg 42 esztendős vádlott főtörzsőrmesteri rangban teljesített szolgálatot a vámőrség mélységi ellenőrző csoportjában (MECS) szakügyintézőként, majd járőrként. 

A vádlott az elsőfokú ítélet szerint egy budapesti vállalkozóval megállapodott, hogy a férfi értesíti arról, az általa megjelölt kamionok várhatóan mikor érkeznek a gyulai határátkelőhöz, és megadja a járművek rendszámait is. A pénzügyőr teherautónként 50 ezer forintért vállalta, hogy biztosítja e kamionok vámellenőrzés nélküli beléptetését, és áthaladását a mélységi ellenőrzési ponton. 

Amikor a férfi nem volt szolgálatban – az eljárás során ismeretlenül maradt - munkatársaival közölte a szükséges információkat, így biztosítva a kamionok "zavartalan" továbbhaladását. A férfi a bűncselekmény elkövetését következetesen tagadta. Az elsőfokú ítélet jelentős részben a vádlott telefonbeszélgetéseinek lehallgatásán alapult. 

A táblabíróság Komlóssy Éva vezette tanácsa szerint a megfigyelést végző hatóság azonban nem tett eleget annak a jogszabályi előírásnak, hogy a titkos információgyűjtés befejezését követően haladéktalanul feljelentést kell tenni, illetve nyomozást kell indítani. Az ítélőtábla döntése szerint erre nem az elvárható időn belül került sor, a lehallgatások befejezése és a 2010. szeptember 6-án tett feljelentés között ugyanis csaknem három hónap telt el. 

A táblabíróság álláspontja szerint az első fokon eljáró bíróság eljárási szabályt sértett, amikor a lehallgatások anyagát bizonyítékként vette figyelembe. Mivel az egyéb bizonyítékokból nem lehet kétséget kizáróan a vádlott bűnösségére következtetni, az ítélőtábla bizonyítottság hiányában felmentette a férfit. Az ügyészség a döntés ellen fellebbezést jelentett be, így az ügy a Kúrián folytatódik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.