Egyelőre csak adatgyűjtést folytatnak

Titkosszolgálatok is érdeklődnek a repülőtéri meghibásodás iránt

A rendőrség mellett a polgári titkosszolgálatok is vizsgálódnak a ma délelőtt bekövetkezett, a Liszt Ferenc repülőteret megbénító váratlan meghibásodás ügyében.

2012.12.07 18:17HavariaPress

A rendőrség és a polgári titkosszolgálatok is vizsgálódnak az ország működése szempontjából kritikus infrastruktúrának számító Liszt Ferenc repülőteret megbénító meghibásodás kapcsán. A szolgálatok és a rendőrség egyelőre csak adatgyűjtést folytat az ügyben. A Liszt Ferenc repülőtér pénteken délelőtt, a nemzetközi polgári repülés világnapján bénult meg, miután megszűnt az irányítótorony áramellátása. 

Egy fűtési hővezeték repedt szét, elárasztva vízzel a toronyhoz futó elektromos vezetékek aknáját. A zárlaton nem tudtak rövid idő alatt úrrá lenni, a tartalék generátor sem üzemel, ezért lezárták a repülőteret. A szakemberek dolgoznak a hiba elhárításán: jelenleg is szivattyúzzák a vizet a kábelalagútból. 

A szűk, teljesen víz alá került alagútban csak a szivattyúzás és kiszárítás után kezdhetik meg a kábelek, kapcsolók kicserélését. A csőtörés miatt jelentős szakaszon elzárták a fűtővizet, ezért fagyveszéllyel is számolni kell a repülőtéren. A déli órákban a gépekre felszállt utasokat nem tájékoztatták a repülőtéren történtekről, akadt olyan gép, melynek fedélzetén több mint egy órán át ültek az utasok, mire kiszállították őket. Jelenleg az jelenti a várókban a legnagyobb problémát, hogy visszaadják az utasoknak a már feladott poggyászukat. 

A csomagok visszaadása komoly logisztikai problémát okoz, hiszen mindenki egyszerre szeretné visszakapni a holmiját. A tranzitvárókban rövid idő alatt elfogytak a szendvicsek, a repülőtér bezárásának hírére a tranzitutasok elkapkodták azokat, s az eldobható borotvákból is hirtelen kifogytak az üzletek. A repülőtér leállása napi százmilliós kárt okoz, s különösen komoly problémát okoz a légi árufuvarozási területen, ha nem indul 24 órán belül újra a reptér. 

A cargobázis szigorú logisztikai rendben üzemel, a kiszolgáló kapacitás - a feltornyosuló szállítmányok miatt - nem lesz elegendő, ha 24 órán túl indul csak újra a reptér. A karácsonyi csúcsforgalom előtt álló cargobázis abban az esetben csak egy hét után érheti el a műszaki hiba előtti kapacitását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.