Jó eredmények

Kiegyensúlyozott volt az idei balatoni szezon

Kiegyensúlyozottnak, biztonságosnak nevezte az idei balatoni szezont Hatala József országos rendőrfőkapitány.

2012.10.05 15:50MTI

Hatala József az MTI-nek nyilatkozva kiemelte: a rendőrség, az önkormányzatok és a társadalmi szervezetek jól összehangolt munkával biztosították a hazai és az ide látogató turisták nyaralását; a jó eredményekben a polgárőrségnek hangsúlyos szerepe volt. A négy megye (Veszprém, Zala, Somogy, Fejér) rendőr-főkapitánysága és a partnerszervezetek által alkotott bizottság idei elnöke Veszprém megye volt. Töreki Sándor, Veszprém megyei rendőrfőkapitány hangsúlyozta: 13 esetben érkezett kifogás rendőri intézkedéssel kapcsolatban, és azok közül mindössze egy bizonyult megalapozottnak.
 
Hatala József ehhez hozzáfűzte: a céljuk az, hogy egy ilyen eset se forduljon elő. Töreki Sándor tájékoztatása szerint Veszprém megyében az idegenforgalmi területeken a nyomozáselrendelések száma az idei szezonban csaknem 10 százalékkal csökkent, a betöréses lopások terén 50 százalékos javulást értek el. Hozzátette, hogy a tavalyi 13 esettel szemben az idén 7 autólopást jelentettek be, a gépkocsifeltörések száma pedig 70 százalékkal csökkent.
 
Míg tavaly külföldiek sérelmére 60 esetben, addig az idén csak 18 esetben követtek el bűncselekményt, és kevesebb halálos és sérüléses baleset történt - áll a bizottság jelentésében. A statisztikák szerint a Zala megyei idegenforgalmi területeken 11 százalékkal kevesebb esetben rendeltek el nyomozást, csökkent a gépkocsilopások és -feltörések száma, a tavalyihoz képest nőtt azonban a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények száma. 

Somogy megyében 18,7 százalékkal csökkent a nyomozáselrendelések száma, a több tízezer látogatót vonzó rendezvényeket sikerült problémamentesen biztosítani - állapította meg jelentésében a bizottság. Fejér megyében ezzel szemben több nyomozás indult, több súlyos testi sértést követtek el, csökkent viszont a garázdasággal kapcsolatos esetek és a betöréses lopások száma.
 
Az adatok szerint duplájára emelkedett az autólopások száma, míg a gépkocsifeltöréseké 25-ről 20-ra csökkent. A bizottság összegzésében kitért arra: az alacsony vízállás miatt több, a második világháborúból visszamaradt robbanótest került felszínre a Velencei-tónál, ahol az idei szezonban csaknem száz esetben mentettek ki sikeresen embereket a vízből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.