Munkacsoportot alakult a visszaszorításukra

Egyre több a vaddisznó a XII. kerületben

Egyre több vaddisznó keres magának élelmet a XII. kerületben, a kondákba verődött állatok visszaszorítására munkacsoportot alakított a hegyvidéki önkormányzat, amely a közelmúltban információs vonalat is létrehozott, azon vár bejelentést, ha valaki vaddisznót észlel, illetve tájékoztatást nyújt az ilyen esetben szükséges teendőkről.

2012.02.07 16:59MTI

Váczi János, a kerület alpolgármestere elmondta: az Irhás árok környékén élők közmeghallgatáson jelezték, hogy a helyzet tarthatatlanná vált, miután vaddisznó kondák jelentek meg az utcákon.
   
"Biztos, hogy más kerületben örülnének, ha ilyen problémájuk lenne, mint itt nálunk, hiszen ez jelzi azt is, hogy ez egy jó levegőjű, kisvárosias zöld kerület, de ha valaki találkozik fél 5-kor, sötétedéskor egy 10 tagú csordával, miközben a gyermekét az óvodából vagy az iskolából viszi haza, azért ez elég rémisztő tud lenni" - fogalmazott az alpolgármester.
   
Mint kifejtette, egész Európára jellemző, hogy megszaporodott a városokba betérő vaddisznók száma, ráadásul a múlt év végi száraz idő miatt az állatok megpróbálnak folyadékot, gyümölcsöt, élelmet keresni a kertekben. Hozzátette, hogy a gyenge kerítéseket könnyen áttörik a disznók, "feltúrják a kerteket, elrágják a locsolócsövet, megeszik a gyümölcsöket, kieszik a virágok hagymáit".
   
Az önkormányzat a hegyvidékiek kérésére munkacsoportot hozott létre, amelyben az önkormányzat, mezőőrök, a Pilisi Parkerdő és az erdészet szakemberei, a rendőrség és a lakók is képviseltetik magukat. Váczi János a lakossági tájékoztatás szerepét is hangsúlyozta, jelezve, hogy információs vonalat hoztak létre, amelyen be lehet jelenteni a vadon élő állatokat, továbbá tájékoztatják az érintetteket a teendőkről.
   
Az alpolgármester óriási problémának nevezte, ha valaki eteti, odacsalogatja a házakhoz a vaddisznókat, ezt egyébként márciustól már büntetheti is a közterület-felügyelet. Arra kérte a lakókat, hogy ne hagyjanak szabadon zöld hulladékot, gyümölcsöt, szemetet, mert így nehéz visszavezetni az állatokat természetes életterükbe, az erdőkbe.
   
Kitért arra is, hogy a városrészben befogott vaddisznókat a Budakeszi Vadasparkba, vagy távolabb viszik, ahonnét nem találnak vissza lakott területre.
   
További intézkedésként említette a vadaknak jó búvóhelyet adó, gondozatlan, bozótos részek rendbetételét, valamint azt, hogy a homlokzat-felújításra tavasszal kiírandó társasházi pályázati források egy részét kerítések megerősítésére különítik el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.