Súlyos, életveszélyes állapot

Majdnem a halálba Ginázták maguk - megúszták a drogosok

A droghasználat miatt súlyos, életveszélyes állapotba került három fiatal közül ketten már elhagyhatták a kórházat, harmadik társuk pedig a nap folyamán mehet haza.

2012.01.08 13:35MTI

Ezt mondta vasárnap Zacher Gábor, a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház telephelye (volt Erzsébet kórház) klinikai toxikológiai osztályának vezetője.

A három fiatal GHB, más néven a Gina nevű kábítószert fogyasztott és eszméletlen állapotban találtak rájuk.

Németh Cecília, az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese szombaton annyit mondott: a három, 17 és 22 év közötti fiút a III. kerületből szállították kórházba.

Gina, Dzsina, GHB

A GHB (gamma-hidroxibutirátnak, a köznyelvben Gina) a hidroxivajsavakhoz tartozó szerves vegyület. A természetben előforduló anyag. Egészen kis mennyiségben található az emberi szervezetben is nagyrészt a központi idegrendszerben, valamint, borban, marhahúsban, citrusfélékben, és szinte minden állati szervezetben. Több országban a tiltott kábítószerek közé sorolták. Ez a szabályozás van érvényben Ausztráliában, Kanadában, a legtöbb európai országban és az USA-ban.

A GHB-t az orvoslásban használják még általános érzéstelenítésre, kóros állapotok kezelésére, mint például az álmatlanság, a klinikai depresszió, narkolepszia, és az alkoholizmus, kórósan gyenge fizikai teljesítőképesség (dopping). Ugyancsak használják bódult eufórikus állapot előidézésére (számos országban illegálisan), vagy randidrogként nemi erőszak elkövetésére (ellenállásképtelenné teszi az áldozatot a bűncselekmény elkövetésekor).

Természetes formában kis mennyiségben az emberi szervezet sejtjei is előállítják és szerkezeti felépítése rokon az egyik ketontestével, a béta-hidroxivajsavval. (wikipedia)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.