Silva tábornok kokainvezéralak lehet

Drogcsempész az új védelmi miniszter Venezuelában?

Hugo Chávez venezuelai elnök új védelmi minisztert nevezett ki Henry Rangel Silva tábornok személyében, akit az Egyesült Államok korábban a Kolumbiából Venezuelába irányuló kokaincsempészet egyik vezéralakjának nevezett.

2012.01.07 08:33MTI

A baloldali Chávez, aki az Egyesült Államokat a fejlődő országokat kizsákmányoló "dekadens birodalomnak" tartja, többször tagadta, hogy kormánya szemet hunyna a kábítószer-csempészet felett.

Chávez helyi idő szerint pénteken, a televízióban élőben közvetített ünnepségen jelentette be Henry Rangel Silva miniszteri kinevezését. A venezuelai elnök a következő napokban várhatóan átalakítja kormányát, hogy annak egyes miniszterei jelöltként indulhassanak az idén esedékes regionális választásokon.

Az amerikai pénzügyminisztérium 2008-ban azzal vádolta meg Rangelt és egy másik, magas rangú venezuelai tisztet, hogy anyagilag segítik a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű szélsőbaloldali gerillaszervezet kokaincsempész-tevékenységét. Rangel és a tiszt tagadta, hogy törvénybe ütköző cselekedetet követtek volna el.

Venezuelának hosszú, nagyrészt őrizetlen közös határa van Kolumbiával, a kolumbiai drogszállítmányok Venezuelán át jutnak el a felvevőpiacokra.

Chávez 2005-ben beszüntette az amerikai kábítószer-ellenes hatósággal (DEA) folytatott együttműködést, kémkedéssel és Venezuela függetlenségének megsértésével vádolva meg a DEA ügynökeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.