Ötvenmilliós hamisítást derített fel a hivatal

Lecsapott a marhákra a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal napi tevékenysége során - egyebek mellett - ellenőrzi bizonyos uniós mezőgazdasági támogatások igénybevételének jogszerűségét is.

2011.10.15 08:51ma.hu

Az ilyen jellegű támogatások igénybevétele során a gazdálkodók export-visszatérítést igényelhetnek fajtatiszta szarvasmarhák Európai Unión kívüli országokba történő kivitele után, melynek egyik feltétele, hogy az állat rendelkezzen megfelelő származási bizonyítvánnyal.
 
A közelmúltban országszerte több vállalkozásnál is történtek utólagos ellenőrzések, melyek során a vámosok súlyos visszaéléseket tártak fel: a szarvasmarhák felvásárlása során ugyanis ezek a vállalkozások úgy próbáltak jogosulatlan előnyre szert tenni, hogy nyomdai minőségben hamisított okmányokat használtak fel.

Tevékenységüknek köszönhetően a külföldi származású, illetve magyar, de gyengébb minőségű, ezért csak alacsonyabb áron értékesíthető állatokat papíron kiváló termelési adatokkal rendelkező magyar származású egyedekként állították be.
 
A vizsgálatok azonban leleplezték a jogsértéseket, amelyek segítségével a gazdasági társaságok a jogosulatlanul igénybe vett támogatások révén az Európai Uniónak mintegy 50 millió forintos, ugyanakkor a szarvasmarha ágazatnak ezt jelentősen meghaladó kárt okoztak.
 
A jogsértő gazdasági társaságok ellen a NAV az Európai Közösségek pénzügyi érdekeinek megsértése bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentést tett a NAV pénzügyi nyomozóinál, valamint értesítette a Kifizető Ügynökséget a jogosulatlanul felvett támogatás visszakövetelése érdekében.
 
A NAV a jövőben is kiemelt figyelmet fordít a mezőgazdasági támogatások ellenőrzésére.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.