Elérhetetlen az országgyűlés weboldala

Támadnak a cyberterroristák - saját PC-it fordították Dél-Korea ellen

Komoly támadás érte Dél-Koreát az Interneten keresztül. A helyi kormányzati szervek jelentése szerint 29 fontos intézmény több mint 40, nagy forgalmú webhelye esett áldozatul egy túlterheléses (DDoS) támadásnak.

2011.03.05 11:25ma.hu

Nemcsak az országgyűlés (Cheong Wa Dae) weboldalát tették elérhetetlenné a hackerek, hanem különböző kormányzati és katonai részlegek online elérhetőségét is megszüntették egy időre - többek között az amerikai erők Dél-Koreában állomásozó csapatait is online támadás érte. Emellett számos nagyobb bank esett áldozatul a pár órája bekövetkezett eseménynek.

Forrás: neowin.net

A támadás nagyban hasonlít arra, ami 2009-ben rengette meg az országot, igaz, akkor csak a kormányzati webhelyeket érte csapás. Ezúttal közel 11 ezer számítógép vált botnet tagjává, azaz szervezték a támadók egyetlen központi helyről, távolról irányítható számítógépes hálózattá, az adott PC-ket használók tudomása és engedélye nélkül. A botnet által indított túlterheléses támadás térdre kényszerített számos, fontos szerver Dél-Koreában: egyszerűen annyira sok lekérést intéztek feléjük, hogy a túlságosan nagymennyiségű adatot már nem voltak képesek kiszolgálni, ezért lefagytak. Ennek következtében pedig elérhetetlenné váltak a rajtuk futó szolgáltatások - rövid időre, pár percre még a tőzsdei kereskedést is sikerült kiütniük a támadóknak.

A dél-koreai rendőrség közlése szerint a kormányzat bevetette az ilyen esetekre szakosodott Cyber Nyomozó Egységét, a károk felmérésében és elhárításában. A 21. századi rendfenntartó erők azt a két állománymegosztó website-ot vették vizsgálat alá, melyekről az ártalmas kódok továbbterjedtek. Egyelőre nem lehet tudni, eredetileg honnan származott a támadás, de valószínűsíthető, hogy az országgal amúgy is igen hűvös kapcsolatokat ápoló Észak-Korea államilag kiképzett hackerei kezdeményezték az eseményeket. 2009-ben is a kommunista vezetést tették felelőssé délen az akkori helyzetért, habár ezt minden kétséget kizárólag azóta sem sikerült bizonyítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.